1 USD
1.84113 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,629.6

Бойко Борисов: До една година може да кандидатстваме за еврозоната

БГ Бизнес

Няма причина да не бъдем одобрени за влизане във Валутния механизъм II (ERM I), посочи финансовият министър

Убеден съм, че бихме могли до една година да кандидатстваме за еврозоната. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусионен форум.

Той зае позицията, че не е оптимист, че за няколко месеца ще кандидатстваме за еврозоната, но изрази увереност, че бихме могли да се справим в рамките на една година.

„В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „чакалнята“, или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, а и рисковете са много“, каза още премиерът.

Снимка: bTV

Той посочи, че влизането в еврозоната е тема, по която има две мнения. „Първото положително е, че кредитният рейтинг и лихви по кредити ще тръгнат нагоре, но има обратният вариант като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на държавата. И понеже винаги сме много по-силни и ние от ГЕРБ, и колегите от БСП да се черним, но ако погледнем как върви графиката на външния дълг, ще видим, че с Гърция тръгваме от 100% и как до преди няколко дни ние достигаме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%. Сиреч, когато кандидатстваме в еврозоната, можем да говорим за стабилност и постоянство, че което и да е правителство това нещо ще го спазва“, каза още той.

„Страховете на европейците, които казват: „Да, ако ги приемем и утре се счупи държавата, отново ще имаме още една държава, за която трябва да плащаме“... Ние не представляваме риск за Европа, защото удържахме всички правителства, не си продадохме златния резерв“, каза премиерът.

България изпълнява всички критерии за приемане и няма никаква причина, написана в европейското законодателство, да получим отказ от нашите европейски партньори. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му това би показало различно третиране на държавите членки в съюза, а това е основна ценност и ако бъде поставено под съмнение, то цялото функциониране на ЕС ще бъде поставено под съмнение.

„Искам да развенчая някои от основните митове, които се разпространяват за членството на България към еврозоната. Един от тях е свързан с нарастване на цените от прехода от лев в евро. Със сигурност подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери и доказателство за това можем да открием от времето, когато деноминирахме българския лев – тогава не видяхме да има такъв шок“, каза още той и посочи, че това е първият мит, който трябва да отпадне от съзнанието на българските граждани.

„Вторият мит е опитът на някои условно патриотични формации да твърдят, че България ще загуби от своя суверенитет. Всъщност напротив - така България ще бъде участник в решенията на Европейската национална банка. Тоест, влизането в еврозоната ще увеличи възможностите на държавата и на БНБ да участват по-активно в паричната политика“, каза още министър Горанов.

Снимка: Ладислав Цветков

По-рано днес премиерът се срещна със заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

На срещата Борисов посочи, че на практика сме изпълнили числовите критерии за влизане във Валутния механизъм II (ERM I), а заместник-председателят на ЕК изрази задоволство от намаляването на външния ни дълг.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии