1 USD
1.8761 BGN
Петрол
111.63 $/барел
Bitcoin
$19,243.0
Последвайте ни
1 USD
1.8761 BGN
Петрол
111.63 $/барел
Bitcoin
$19,243.0

„Астрал Холидейз” фалира

 

Един от най-големите български туроператори беше партньор на „Томас Кук”

Туроператорът „Астрал Холидейз” прекратява дейността си, става ясно от съобщение на сайта на компанията. Тя беше една от най-големите фирми в бранша у нас с над 20-годишна история.

„Астрал Холидейз” бяха партньор у нас на световния туроператор „Томас Кук”, който преди няколко седмици изпадна в несъстоятелност и повлече със себе си филиалите си в Германия, Австрия и Полша. В съобщението на българската фирма, обаче, името на британците не се споменава. „Причините да се стигне до тук са комплексни”, посочват от туристическата агенция.

В съобщението се подчертава, че няма да се наложи евакуация на туристи: „Пътуванията на всички клиенти, закупили почивки от „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД, които в момента се намират зад границата са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги”.

Считано от днес, част от планираните пътувания няма да се осъществят. Записалите се за почивки и екскурзии, които вече са били заплатени на 100% от „Астрал Холидейз Интернешънъл” към партньорите, ще получат допълнителна информация от служители на туроператора. Закупилите само самолетни билети със сигурност ще могат да летят към избраните дестинации.

Всички останали – заплатилите само депозит или тези, чиито почивки не са били платени към партньорите на „Астрал Холидейз” преди фалита, ще бъдат обезщетени с помощта на застраховката „Отговорност на туроператора” в „Уника”. Покритието ѝ е в размер на 700 000 лв.

Реакцията на институциите

От Министерството на туризма посочиха, че следят случая и ресорният министър Николина Ангелкова е свикала среща с представители на туроператора и на неговия застраховател.

В момента се работи по изясняване на точния брой туристи, които имат договори за туристическа услуга с “Астрал Холидейз“, посочиха от ведомството в официално съобщение.

Не е изненада

Още след фалита на "Томас Кук", който беше с водещи позиции в туристическия бранш, експерти предрекоха, че целият сектор ще навлезе в дълбока криза.

Почти веднага стана ясно, че стотици хотели в популярната сред британците Испания затварят врати. "Над 50 български хотела са пряко засегнати от кризата с фалита на „Томас Кук” и накрая може да се окаже, че „най-големите хотелиери са банките”, които ще ги вземат, а това ще отрази на тяхната ликвидност и останалите кредити, което е много лошо", коментира в "Лице в лице" бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев.

Оценката на Николина Ангелкова беше, че загубите на нашите хотелиери са в размер на десетки милиони левове. Тя обяви, че държавата ще подкрепи сектора чрез колективен иск срещу "Томас Кук".

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Компания за печат на пари: Кризата поддържа високо търсене на банкноти

Coldplay
+7

Галерии