След 7 г.: Строителството на най-високия небостъргач в света е възобновено

На каква стойност е договорът за строителство?

 

Строителството на километровата кула Jeddah Tower в Саудитска Арабия, която след завършване ще стане най-високият небостъргач в света, бе възобновено след почти седем години. Работата бе спряна на фона на антикорупционна чистка, съобщава CNN. На церемония, проведена на мястото в сряда, консорциумът за развитие зад проекта, Jeddah Economic Company (JEC), обяви, че е планирано кулата да бъде завършена 2028 г.

Кулата 

Високият 1000 метра небостъргач е около една трета завършен, когато през 2017 г. няколко ключови фигури - включително председателите както на главния изпълнител, така и на конгломерат, който съфинансира проекта, бяха задържани. 

 

Работата продължи след арестите, въпреки че беше спряна в началото на 2018 г. През януари същата година, с нарастваща загриженост относно икономическите последици от чистката, JEC казва пред CNN, че строителството все още ще продължи, но последва дългогодишно прекъсване. Съобщава се, че прекъсването, причинено от пандемията Covid-19, също е забавило плановете за възобновяване на работата.

На церемонията тази седмица присъства един от задържаните по-рано служители, саудитският принц Алуалид бин Талал, който е председател на Kingdom Holding Company, един от основните поддръжници на проекта. Алуалид, братовчедът на престолонаследника, бе освободен почти три месеца след ареста му, въпреки че не е известно защо и при какви обстоятелства е бил освободен.

След вчерашната церемония Алуалид публикува видео на X, показващо цифрово изобразяване на блестящата кула с надпис: „Върнахме се“.

 

Цената на построяването 

Според съобщение, публикувано чрез саудитската фондова борса, новият договор на Saudi Binladen Group е на стойност 7,2 милиарда риала (1,9 милиарда долара), от които около 1,1 милиарда риала (290 милиона долара) вече са платени за завършена работа. В момента са построени 63 от 157 етажа на кулата. Jeddah Tower ще бъде перлата в короната на по-широк проект с площ от 57 милиона квадратни фута и 20 милиарда долара, наречен Jeddah Economic City. 

 

Кулата е проектирана от американския архитект Ейдриън Смит, който използва отпечатъка на сградата с „трите венчелистчета“ и заострената аеродинамична форма, за да преодолее огромните технически предизвикателства на строителството на такива височини. 

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст