1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Нов доклад: Очаква се повишение в цените за наем на офиси

Недвижими имоти
 

Най-голямата част от сделките (38%) се дължи на релокации

Отчита се ръст в търсенето на офиси, в резултат на който брутно наетите площи, т.е. всички трансакции са 90,470 кв.м. - 29% повече от първото полугодие на 2021 г, показва докладът на Colliers, проследяващ развитието на пазара на офиси през първото полугодие на 2022г.,

Най-голямата част от сделките (38%) се дължи на релокации, 34% на подновявания на договори, 14% - на експанзия на вече присъстващи в България фирми, 10% - на наемане на площи на етап „в строеж“ и 4% са договорени от нови за пазара компании.

Двигател на търсенето са IT и аутсорсинг компаниите (44%), след които – фирми, предоставящи професионални услуги (29%), фармация (13%), търговия (5%), финансови услуги (4%), медии (3%).

Предлагането на модерни офис площи в София също отбеляза ръст - от 2% и общата квадратура достигна 2,603,000 кв.м.

Приносът на проектите в процес на активно изграждане се запазва на нивата си от края на 2021 г. - 254,400 кв.м. Растящата инфлация и повишените цени на строителните материали водят до забавяне на инвестициите в сегмента.

Снимка: iStock

Започнатите проекти се довършват, а стартирането на нови се задържа. Средното ниво на свободни офис площи в София остава непроменено от началото на 2021 г. в рамките на 16-17%. Същото се отнася и за средните офертни наемни нива, които запазват стойностите си за офиси клас А - 14 евро на кв.м. - идеален център, 12.5 евро на кв.м. - широк център и 12 евро на кв.м. - периферни зони.

В краткосрочен план се очаква допълнителен натиск за повишаване на цените на наемите, поради нарастващите разходи за строителство и довършителни работи. Тенденция, която е започнала и ще продължи да се наблюдава, е изграждането на коуъркинг пространства в офис сградите, в отговор на налагащият се хибриден модел на работа и динамичните нужди от пространство на наемателите. Същото се отнася и за изискванията, свързани с устойчивостта и високите екологични стандарти на сградите.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии