Могат ли героите от „Приятели“ да си позволят наема на апартамента си днес? А, ако бяха в София?

Могат ли да си позволят готвачката Моника и сервитьорката Рейчъл подобно жилище, ако бяха българки

 

Много от сцените с незабравимите моменти на екранните герои се случват в домовете на героите и понякога локациите са важен фон за историята. Сигурно се сещате за апартамента на Кари Брадшоу от „Сексът и градът“, трите основни къщи на героите от „Модерно семейство“… и разбира се апартаментът на Моника и Рейчъл от „Приятели“, в който се развива поне 80% от случващото се в сериала.

Снимка: Getty Images

Но предвид покачването на цените на имотите в целия свят и по повод 30-годишнината от излизането на сериала „Приятели“ на екран, решихме да проверим дали героите са способни да си позволят да живеят в подобно имущество, ако годината беше 2024 г. Отговорът, вероятно е НЕ!

Изследователи от Clever, консултантска компания за недвижими имоти, анализираха данни за текущите заплати, цените на жилищата, наемите, имуществените данъци и застрахователните ставки, за да определят дали забележителни герои в 20 телевизионни предавания и филми биха могли реалистично да си позволят домовете си, ако живеят в тях сега. Проучването използва списъци с жилища в реалния живот, за да установи стойностите на недвижимите имоти на екрана, както и заплати в реалния живот, за да определи доходите на героите.

Снимка: Getty Images
Адрес: 136 Waverly Place, апартамент 12A, Ню Йорк, NY 10014

Приблизителна цена на имота: 2 650 000 долара

Месечни плащания (главница, лихва, данъци, застраховка): 18 256 долара

Прогноза за месечен наем: 7 500 долара

Наематели: Моника Герлър и Рейчъл Грийн

 
Снимка: Screenshot / YouTube

Доколкото си спомняме Рейчъл и Моника живеят под наем в просторен тристаен апартамент с огромна всекидневна. По това време Моника Гелър работи като готвач, а Рейчъл Грийн е сервитьорка. Според проучването общият доход на тяхното домакинство би бил около 120 920 долара годишно.

Снимка: Getty Images

За щастие на героите, наемът на апартамента е договорен и не се покачва - нещо, което Моника разкрива, че е имала късмет с помощта на баба си. Въпреки това би било почти невъзможно за двете да си го позволят на пазарна цена в реалния живот, като годишният наем заема около три четвърти от доходите на домакинството им.

Снимка: Getty Images

Междувременно изглежда още по-малко вероятно готвачка и сервитьорка да съберат огромните 20% първоначална вноска от 530 000 долара и главоломно високите месечни разходи, необходими за закупуването на имота.

Ако все пак днес те биха искали да си купят това жилище ще трябва да изкарват поне 782 379 долара годишно. Ако пък биха искали да живеят под наем в него, то трябва да печелят 321 429 долара годишно.

Какъв е изводът? Няма как двете да си позволят да живеят в подобен апартамент в Ню Йорк през 2024 г.

А, ако апартаментът беше в София?  

За да бъдем честни, ще ви кажем, че е доста трудно да се открие толкова голям апартамент с тераса в централните квартали на София. Квадратурата на всекидневната е основното нещо, което прави приликата на софийските градски имоти през 2024 г. трудно догонваща онази на апартамента на Моника и Рейчъл.

Снимка: Happy Homes

Героите от приятели живеят в Манхатън, което може би в София би отговаряло на районите Център и „Лозенец“.

Откриваме обява за апартамент в „Лозенец“ – 131 кв. м с просторна дневна, две спални, тераса, баня и тоалетна, килер, тераса и антре. Цената е 323 350 евро.

Според данни на НСИ средната заплата в хотелиерството и ресторантьорството към през 2024 г. към юли месец е 1490 лв.  Може би Моника като готвач би взимала малко повече – около 2000 лв., а Рейчъл – около 1200 лв. При това положение двете трудно биха могли да си позволят да си купят този апартамент, ако изтеглят заем и внасят по поне 50% (според изискванията на банките) от месечния си доход – 1600 лв. за кредит.

Наем на такъв апартамент пък би струвал минимум 1000 - 1200 евро на месец, което пак би било непосилно за момичетата.

Извод: Моника и Рейчъл биха живели доста трудно в същия апартамент и в София!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст