1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Как да се подготвим за предстоящата рецесия?

Финанси

Експерти дават ценни съвети как да управляваме личните си финанси

На прага сме на рецесия и сега е моментът, в който трябва да се приготвим за нея, около това мнение се обединиха експерти по време на конференцията на InvestPRO, на която businessnovinite.bg е медиен партньор. 

Снимка: iStock
„По време на рецесия много хора остават без работа, независимо от сектора. Свиват се разходите, приходите в държавата намаляват и се налагат дългове“, обяви Стойне Василев, създател на SmartMoney.bg.

По думите му сега трябва да помислим как да си помогнев финансово и дава няколко съвета.

„Ако имате начин да увеличите приходите по някакъв начин- смяна на работа, искане за увеличение на заплатата- сега е моментът. Допълнителни доходи ще ви помогнат, помислете за инвестиции, дори минимални. Следете внимателно месечния си бюджет. Пазарувайте при намаления и промоции. Възползвайте се от данъчни облекчения, на които имате право. Използвайте пакети за мобилни услуги“, съветва експертът.

Според него, ако тепърва ще теглите кредит, то заложете на фиксирана лихва. Лихвите по кредитите ще се увеличават.

„На прага сме на финансова рецесия. 2023 т. ще бъде трудна от гледна точка на инвестиции. Имаме инфлация на 40-годишен връх. И тя се задържа, въпреки очакванията на Федералния резерв тя бързо да падне“, обяви Тихомир Каунджиев, мениджър в Елана Фонд.

„Старите очаквания инфлацията да падне до 2% ще трябва да бъдат преразгледани от ФЕД. Когато има инфлационна спирала тя не може да спре от самосебе си. Очаквам дори и 2024 г. да бъде инфлационна година“, добави той.

По думите му 2020 година глобалният дълг мина 287% и това и колосален дългов проблем. Той не може да се реши само с повишаване на лихвите. Централните банки вероятно ще минат на варианта по-ниски лихвени проценти, които ще позволят да не се задлъжнява повече, каза още той.

 

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии