1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

"Пощенска банка" придобива българския клон на "БНП Париба"

Корпоративни истории

"Пощенска банка" придобива българския клон на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" съгласно подписаното тази седмица споразумение между двете дружества, съобщиха от "Пощенска банка".

С финализирането на сделката, което се очаква в първите месеци на 2023 година, "Пощенска банка" ще добави нова клиентска база към портфолиото си и нови възможности за кръстосани продажби и внедряване на иновативни дигитални решения за клиентите на двете финансови институции, се посочва в съобщението.

"Сделката за придобиването на клона на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" в България е поредна стъпка към разширяване на пазарния ни дял и заемането на още по-силна и стабилна позиция в "голямата четворка" на банковия бизнес. Всички ние в "Пощенска банка" отчитаме това поредно придобиване като наистина голямо постижение, с което ще се превърнем в единствената финансова институция у нас, осъществила три поредни сливания за изключително кратък период – при това в една предизвикателна и променяща се среда, която само ни провокира да бъдем още по-големи победители. Убедена съм, че тази сделка ще се превърне в реален еталон на успеха, точно както преди няколко години успешно придобихме българския клон на "Алфа Банк" и "Банка Пиреос България", зададохме тенденциите за развитие и вдигнахме високо летвата на целия пазар", заяви Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на "Пощенска банка". 

Придобиването на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" - клон България е ключово събитие и за стратегията на "Юробанк Груп", от която "Пощенска банка" е част, за разширяване на международната ѝ дейност с инвестиция в значими регионални пазари и бизнеси и се случва броени дни след като групата увеличи дела си в една от най-големите ритейл банки в Кипър - "Хеленик банк" (Hellenic Bank). 

"Пощенска банка" е четвъртата по активи банка в България, но трета по размер на кредити и депозити измежду големите банки, казват от банката. Към септември 2022 г. кредитният портфейл на "Пощенска банка" надхвърля 10 млрд. лв., което е ръст от 14,5 на сто на годишна база и пазарен дял от 11,9 на сто. За последната година банката е подобрила пазарния си дял с над 20 базисни точки. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии