1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Руска банка е подложена на най-голямата кибератака в историята си

Свят

Хакери забавиха началото на речта на президента Владимир Путин на водещия икономически форум на Русия по-рано тази година

VTB Bank беше засегната от най-голямата кибератака в историята си, съобщи във вторник втората по-големина банка в Русия, предупреждавайки за временни затруднения при достъпа до нейното мобилно приложение и уебсайт, но уверявайки клиентите, че техните данни остават в безопасност, предаде Reuters, цитирани от БТА.

Държавната VTB заяви, че отблъсква кибератака за разпределен отказ на услуга (DDoS, Denial-of-service attack), при която хакери се опитват да залеят мрежата с необичайно голям обем трафик на данни, за да я парализират.

"Технологичната инфраструктура на банката е подложена на безпрецедентна кибератака от чужбина", се казва в изявление на VTB, добавяйки, че това е "най-голямата киберата не само тази година, но и през цялото време, откакто банката работи".

Руските правителствени субекти и държавни компании бяха атакувани заради военната инвазия в Украйна, като уебсайтовете на Кремъл, водещия превозвач "Аерофлот" и големия кредитор "Сбербанк" бяха сред тези, които станаха свидетели на прекъсвания или временни проблеми с достъпа, напомня Reuters.

Хакери също забавиха началото на речта на президента Владимир Путин на водещия икономически форум на Русия по-рано тази година.

Междувременно проруски хакери поеха отговорност или бяха обвинени за атаки срещу уебсайтове и инфраструктура в Литва, Норвегия и СAЩ тази година.

VTB каза, че по-голямата част от атаките са дошли от чужбина, но банката е особено обезпокоена от изкуствения трафик от руски IP адреси. Тя също така каза, че ще предаде всички идентифицирани руски IP адреси на правоприлагащите органи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии