1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Един законов фактор в България затруднява да си купуваме коли изцяло онлайн (ВИДЕО)

Един законов фактор в България затруднява да си купуваме коли изцяло онлайн (ВИДЕО)

Питаме създателите на Cazam кое затруднява покупката на автомобил онлайн у нас (ЧАСТ 2)

Знаете ли, че България е една от малкото държави, която донякъде затруднява сделка за покупка на автомобил да мине изцяло онлайн? Защо? Единственият законен ред, по който прехвърлянето на автомобила е приключило и нас е ако е минало и през нотариус, така че можете да направите всичко останало изцяло онлайн и да си предвидите половин час за финализиране и изповядване на сделката.

Снимка: Евгений Милов

„Целим се сделката да бъде приключена в рамките на минути, защото дори формите на финансиране могат да приключат онлайн и да се стигне до подписване на договор по дигитален начин“, ни разяснява съоснователят на стартъпа за онлайн продажба на автомобили Cazam Ивайло Петков.

Снимка: Евгений Милов

Не е нужно купувачите да ходят до офиса на компанията, защото доставката е "до врата", както при нормалните онлайн магазини.

„Въпреки това все още клиентите предпочитат хибридните покупки, в които клиентът държи да си види автомобила. Тук трябва да спечелим доверието“, допълва Петков.

От 2004 г. Ивайло Петков и Асен Асенов се занимават с лизинг, наем и допълнително обслужване на автомобили, а създаването на новата компания е кулминацията в това, което са правили през последните 20 години, затваряйки кръга на пълното обслужване.

Снимка: Евгений Милов
Колко е трудно да създаваш стартъп в България?

„Опитваме се да налоим нов модел на ползване на един доста разпространен продукт, което винаги е трудност, винаги има недоверие. Винаги има период, в който трябва да докажеш, че доставяш това, което обещаваш и клиентите са доволни от услугата, Това е най-голямата трудност“, казва Петков и добавя, че това е осмият или деветият продукт, който стартират за последните 20 години.

Според Асенов ключът към успеха е да си си отговорил на въпроса: „Какъв проблем решаваш“, иначе усещането е като да се сблъскаш със стена, а най-важното е да чуваш обратната връзка от пазара и клиентите.

„Може да имаш много добра идея, но на база тази обратна връзка да я промениш. Трябва да си много адаптивен“, добавя той.

Снимка: Евгений Милов
Питаме двамата какви коли карат?

„Нали знаете приказката: „Обущарят ходи бос“. В момента шофирам електрически и се радвам, че мога да зареждам вкъщи, без да има нужда да ходя до бензиностанция“, ни казва Асенов и разбираме, че въпреки, че притежават толкова много автомобили в платформата редко се изкушават да ги сменят. 

Снимка: Евгений Милов

Двамата планират да качат в платформата възможно най-много автомобили и до края на годината те да стант 300, както и да излязат на чужди пазари, ако имат успех у нас.

Ако сте пропуснали първата част на разговора ни, вижте ТУК:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии