„Да родиш Айнщайн“: Срещу 50 000 долара могат да ви изберат най-умния ембрион

Корпоративни истории

Изборът на ембриони въз основа на прогнозиран висок коефициент на интелигентност не е разрешен в някои страни

 

Американски стартъп предлага услуга за 50 000 долара да тества до 100 ембриона на една двойка, за да отдели тези с най-висок коефициент на интелигентност.

Калифорнийският стартъп Heliospect Genomics, е един от пионерите в областта на "генетичните прогнози", предлага на богати двойки да тестват интелигентността на ембрионите си, съобщи британският всекидневник "Guardian".

Според Guardian Heliospect Genomics до момента са работили с повече от десет двойки, които са преминали инвитро оплождане (IVF).

Мениджърите на Heliospect се похвалиха, че техните методи могат да доведат до увеличение с повече от шест IQ точки. Експертите характеризират услугата им като "етично минно поле".

Служител на Heliospect казва, че двойките могат да класират до 100 ембриона въз основа на коефициент на интелигентност и други желани характеристики, включително пол, височина, риск от затлъстяване и риск от психични заболявания.

Компанията каза, че инструментите за прогнозиране са създадени с помощта на данни, предоставени от UK Biobank – банка за генетичен материал. Тази банка се финансира от данъкоплатците, съдържа дарения от половин милион британски доброволци и е създадена, за да споделя данни само за проекти, които са "в обществен интерес".

 

Изборът на ембриони въз основа на прогнозиран висок коефициент на интелигентност не е разрешен според законодателството на Великобритания. Въпреки че е законно в САЩ, където ембриологията е по-свободно регулирана.

Компанията казва, че все още е в етап преди първично публично предлагане и е в етап на разработка. Клиентите, които са поискали тестване на по-малък брой ембриони, са били таксувани с около 4000 долара.

Водещи генетици и биоетици казват, че проектът е повдигнал редица морални и медицински въпроси.

„Въвеждането на такива технологии засилва убеждението, че неравенството идва от биологични, а не от социални причини“, казва помощник-директорът на Центъра за генетика и общество в Калифорния Кейт Хасън.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст