1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Barin Sports: 40-грамово устройство спасява футболистите от претоварване (ВИДЕО)

Barin Sports: 40-грамово устройство спасява футболистите от претоварване (ВИДЕО)

Срещаме се с основателя на компанията Владимир Грозданов (ЧАСТ 1)

Претоварване, преумора, неправилни кондиционни тренировки… Съвременният професионален спорт има и тъмна страна, която понякога води до унищожени кариери и мечти на десетки спортисти.

Компанията, която ви представяме днес, посвещава усилията си да създаде интегрирана система за проследяване на спортистите, която да им помогне да имат дълги и продуктивни кариери, кaкто и да достигнат пълния си състезателен потенциал. 

Подкрепен с изкуствен интелект, иновативният продукт, който създават изготвя анализи на представянето и физическото състояние на играчите, както и на тактическата постройка и нейното изпълнение.

Срещаме се с основателя на компанията Barin Sports Владимир Грозданов по време на подготовката на националния отбор по футбол.

Но какви данни събира устройството в т. нар „потник“?

„Събираме 12 хил. параметъра за всеки един играч, във всяка една секунда. Комбинираме това с различни индикатори, за да получим обща картина за тяхното състояние, готовност да поемат натоварвания, и къде се случва това тактически на терена“, казва Грозданов.

В момента компанията се е съсредоточила в разработката на устройствата за футбол, но всички спортове, които се практикуват навън могат да бъдат свързани със системата. В това число влизат ръгби, американски футбол, крикет и подобен тип спортове.

Чрез новата технология може да се води и статистика как играчите взаимодействат помежду си. Идеята е да се види дали отборът е подготвен да направи това, което треньорът изисква от тях.

„Можем да засечем до колко играчите могат да пресират високо, кои хора, с колко човека могат да го направят, кога да спестят енергия, кога да накъсат играта. Всичко това зависи от състоянието на играчите и ние имаме пълна представа за състоянието на играчите“, допълва Грозданов.

Така по време на мач чрез системата могат да се идентифицират различни проблеми и натоварвания при играчите, които понякога накланят везните в решението дали някой да бъде сменен в точния момент или да бъде коригирано темпото на мача.

Системата вече е разрешена за използване от ФИФА и УЕФА за всички техни турнири.

Кои са отборите, които използват устройството?

Над половината EFBET лига вече играе със системата на Barin Sports. Сред отборите, които се доверяват на технологията са Славия, Черно море, Берое, Левски, ЦСКА 1948, няколко отбора от Обединените арабски емирства, както и няколко академии. Компанията има системи в Полша, Северна Македония и Португалия, както и българския национален отбор по футбол.

Оказва се, че все още се случва доста често отсрещният отбор да не познава технологията, заради скептицизма на треньорите.

„Все още има треньори, които се смеят на това, че други треньори взимат решения на база на данни“, казва Грозданов.

Понякога самият той се сблъска с треньорски изказвания от сорта на: „Аз си ги вижда, аз знам колко са изпотени, колко са зачервени и колко динамично играят.“

В отговор на това изобретателят на устройството казва, че следенето на играчите от страна на треньорите е възможно до една степен.

„Първо един треньор не може да следи всичките си играчи и второ не може да ги следи в такъв детайл. Няма треньор, който да може да сваля 12 хил. параметъра в секунда за всеки един от играчите си и да следи тактическата си постройка по време на мача“, казва Грозданов.

Първите печеливши

Първият треньор, който Грозданов успява да убеди, че системата ще бъде полезна за отбора е кондиционният треньор на Славия - Милан Димитрич, който се оказва изключително отворен към новите технологии.

Barin Sports започват да работят със Славия през 2017 г., а само година по-късно през 2018 г. печелят турнира за „Купата на България“ за пръв път от над 20 години.

„Футболистите първоначално категорично не го харесваха. Това е допълнително оборудване за тях. Устройството тежи само 40 и няколко грама“, добави той.

Повече за устройството можете да видите във ВИДЕОТО.

Как работи системата можете да видите в ЧАСТ 2: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии