1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Знаете ли, че има лесни и хитри начини да пестите пари?

Финанси

Ето някои от тях

 

Уморихте ли се от преразход? Искате да намалите разходите, без да се отказвате от любимите си неща? Спокойно, не сте сами, все повече хора споделят, че парите не им достигат. Ето различни креативни начини да спестите пари за всичко - от храна до сключване на брак.

Как да спестите пари от хранителни стоки

Храната и другите основни стоки могат да заемат голяма част от бюджета ви, но има много хитри начини да спестите пари от хранителни стоки.

Пазарувайте в магазини за отстъпки и на едро

Магазините за хранителни стоки с отстъпки и магазините на едро често имат по-ниски цени от традиционните магазини за хранителни стоки. Въпреки че тези магазини може да имат по-ограничен избор, това може да ви помогне да спестите време и пари.

Приготвяне на храна

Приготвянето на храна не само ви спестява време през седмицата, но също така ви помага да избегнете изкушението да ядете навън или да поръчате – и двете изяждат банковата ви сметка повече, отколкото бихте искали. Освен това приготвянето на вашите собствени ястия улеснява постигането на вашите хранителни цели.

Пазарувайте в средата на седмицата

Пазаруването във вторник, сряда или четвъртък може да ви помогне да намерите повече отстъпки за хранителни стоки. Магазините често провеждат разпродажби в средата на седмицата. Изпробвайте няколко различни дни и планирайте пазаруването си според това кога ще намерите най-добрите оферти.

Придържайте се към списък

Подгответе списък, преди да отидете в магазина, и се опитайте да не се отклонявате от него, за да останете под бюджета за разходи. Опитайте да правите сметка на това, което искате да купите преди да го платите. Така може да махнете всички ненужни артикули от количката си. Следете разпродажбите и планирайте ястията си според сезона, за да постигнете по-ниски цени цени.

Изхвърлете мисленето на "Бързи и яростни"

Как шофирате оказва значително влияние върху разхода на газ. Рязкото спиране и ускоряване не само губи газ, но и износва колата ви. Плавното шофиране с равномерно темпо може да ви помогне да извлечете повече разстояние от всяка капка гориво.

Поддържайте колата си 

Добрата грижа за вашия автомобил също може да ви помогне да оптимизирате разхода на гориво. Честите настройки, правилно напълнените гуми и редовната смяна на маслото правят вашето превозно средство по-икономично.

Помислете за споделено пътуване

Споделеното пътуване с приятели, семейство или колеги ви позволява да разделите разходите за гориво, за да спестите гориво. Освен това намалява вашия въглероден отпечатък.

Пестене на пари от сметката за електричество

Чували ли сте някога за енергийни вампири? Вашата електроника продължава да черпи енергия, дори когато не се използва. Изключвайте зарядните устройства, игровите конзоли и телевизорите си, когато не ги използвате – това е малко усилие, което може да направи голяма разлика в дългосрочен план.

Използвайте енергийно ефективни крушки

LED крушките използват около 70% по-малко енергия от традиционните крушки и могат да издържат до 25 пъти повече. Това означава, че спестявате пари от сметката си за електричество и от резервни крушки, като преминете към LED. 

Вършете задълженията си в извън пиковите часове

Използвайте уредите си в извън пиковите часове, за да намалите месечната си сметка. Енергийните компании често начисляват по-ниски цени по време на деня, когато търсенето е по-ниско, като например преди 15:00 часа. и след 19ч. Опитайте да изперете прането си през нощта или да пуснете съдомиялната сутрин.

Имайте уикенд без харчене

Предизвикайте себе си да не харчите пари за цял уикенд. Вместо това намерете безплатни занимания, които да правите и гответе сами. Много хора харчат по-голямата част от допълнителните си пари през уикендите, така че дори една или две почивки в харченето могат да направят разлика в бюджета ви.

Как да спестите пари за сватба

Кой каза, че не можете да имате мечтаната сватба, без да разбиете банката? Ето няколко забавни и креативни начина да спестите пари за сватба.

Изберете ненатоварена дата

Ще се изненадате колко много можете да спестите само като изберете дата, която не е много търсена. Оженете се в делничен ден или изберете уикенд в месец извън сезона, за да се възползвате от по-ниските средни разходи.

Направи си сам декорации

Можете да спестите много пари, като направите свои собствени декорации. Можете също да вземете декорации назаем от приятели и семейство или да ги наемете от местните компании за партита под наем.

Ограничете списъка с гости

Един от най-простите начини да спестите пари за сватба е да съкратите списъка си с гости. Често плащате за напитки и храна на човек, а по-големите заведения таксуват по-високи цени. Помислете дали да ограничите списъка си с гости до най-близките си приятели и членове на семейството. Или поканете всички на церемонията и избран брой гости в ресторанта.

Купете вече притежавана рокля

Булчинските рокли обикновено са много скъпи, но можете да спестите пари, като си купите използвана рокля. Има и варианти за рокли под наем.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии