1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

За пети пореден път: ЕЦБ увелични основните си лихви

Финанси

Новите стойности влизат в сила от 8 февруари

Европейската централна банка увеличи основните лихви с нови 0,5%. Това стана ясно след проведеното днес заседание на ЕЦБ. 

Така лихвата по операциите по рефинансиране нараства до 3 на сто. Лихвеният процент по депозитите става 2,5%, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 3,25%. Новите стойности влизат в сила от 8 февруари, съобщи БТА. 

Управителният съвет на ЕЦБ вдига основните си лихви за пети пореден път, след като през юли ги увеличи с 0,5% за първи път от 11 години. На последвалите заседания на Управителния съвет бяха предприети нови повишения на лихвите - със 75 базисни пункта през септември, и с още 75 базисни пункта през октомври, след което на последната си среща през декември ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, като ги вдигна с 50 базисни пункта.

Снимка: iStock

На заседанието си по паричната политика през септември Управителния съвет на ЕЦБ прогнозира, че инфлационният темп в еврозоната ще се забави до 5,5 на сто през 2023 г., и ще се понижи до 2,3 на сто през 2024 г. Тогава банката прогнозира още, че през настоящата година икономиката на еврозоната ще се разшири с 0,9 на сто, а пред 2024 г. - с 1,9 на сто.

Междувременно по-рано днес британската централна банка повиши основната си лихва с  50 базисни пункта (0,5 процентни пункта ) до 4 на сто, което е най-високото й равнище от над 14 години насам.

Снимка: istockphoto.com

Снощи Управлението за федерален резерв на САЩ също увеличи водещата си лихва, но с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до диапазона 4,50-4,75 на сто. Това бе осмо поредно повишение на лихвите от страна ФЕД, след като в началото на миналата година започна да ги увеличава от нулево равнище.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии