1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Турция отново намали лихвите въпреки инфлацията - лирата претърпя нов срив

Турската централна банка съобщи, че понижава бенчмарка си от 13% на 12%

Турската централна банка намали лихвените проценти, въпреки инфлацията в страната, която достигна 80% и бележи 24-годишен връх, съобщава Bloomberg.  

Турската лира продължи спада на стойността си и се търгува на рекордно ниско ниво спрямо долара.  

Централната банка съобщи, че понижава бенчмарка си от 13% на 12%. В изявление, свързано с решението, от институцията заявиха, че от началото на юли водещите индикатори показват забавяне на растежа поради отслабването на вътрешното търсене.  

Икономисти обаче прогнозираха, че няма да има промяна след изненадващото понижение през август със 100 базисни пункта.  

Президентът Реджеп Ердоган и управителят на Централната банка Сахап Кавчиоглу се придържат към необичайна политика, която се противопоставя на повишаването на лихвените проценти като инструмент за ограничаване на инфлацията.

Банката намали лихвите многократно под ръководството на Кавчиоглу, а подходът доведе до това годишната инфлаця да надхвърли 80% и лирата да претърпи срив.  

Решението се случва девет месеца преди парламентарните избори, които, според социологическите проучвания, президентът Реджеп Тайип Ердоган е на път да загуби. Официалните данни показват, че промишленото производство и продажбите на дребно в Турция започват да се забавят. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5