Топ 5 финансови грешки, които да избягвате

Как да избегнете финансовите затруднения

 

Много хора имат проблем със спестяването на пари и придържането към семейния бюджет. Въпреки че трудната икономика и социално-културните фактори също влияят на начина, по който харчим, ние сами трябва да взимаме правилните финансови решения. Това са 5 от най-честите финансови грешки, според Investopedia, които да избегнете.

1. Ненужни разходи

Може да не изглежда като голяма работа, когато вземете онова двойно мока капучино или вечеряте навън, или си купите онази скъпа чанта, но всяко малко нещо се бори. Само 25 долара на седмица, похарчени за хранене навън, ви струват 1300 долара годишно, което потенциално може да отиде за кредитни карти или други плащания, ако имате дълг. Ако имате финансови затруднения, избягването на тази грешка наистина има значение.

 

2. Абонаменти

Снимка: Unsplash/freestocks

Запитайте се дали наистина имате нужда от артикули, които ви карат да плащате всеки месец, година след година. Помислете за неща като услуги за стрийминг и членство във фитнес зали от висок клас. Това нужди или желания ли са? По-евтина фитнес зала може да свърши работата, което ви позволява да спестите разликата. Когато парите са ограничени, създаването на по-икономичен начин на живот може много да ви помогне да се предпазите от финансови затруднения.

 

3. Кредитни карти

Използването на кредитни карти за закупуване на несъществени стоки е нещо обичайно. Но дори ако някои хора желаят или могат да плащат двуцифрени лихвени проценти за луксозни дрехи и множество други скъпи артикули, не винаги е разумно да го правите, освен ако не можете да изплатите картата преди края на месеца. Лихвите по кредитните карти значително оскъпяват цената на таксуваните артикули. В някои случаи използването на кредит може да означава, че ще харчите повече, отколкото печелите.

4. Ново превозно средство

Снимка: Getty Images / iStock

Всяка година се продават милиони нови превозни средства, въпреки че малко купувачи могат да си позволят да ги платят в брой. Ако трябва да закупите превозно средство и да вземете пари назаем, за да го направите, помислете за закупуване на такова, което използва по-малко гориво и струва по-малко застраховка и поддръжка. Превозните средства са скъпи и ако купувате повече от необходимото, може да изгаряте пари, които биха могли да бъдат спестени или използвани за изплащане на дълг.

5. Твърде голямо жилище

Снимка: iStock

Когато става въпрос за покупка на жилище, по-голямото не е непременно по-добро. Освен ако нямате голямо семейство, изборът на дом от 6000 квадратни фута ще означава само по-скъпи данъци, поддръжка и комунални услуги. Преди да купите жилище, помислете за транспортните и оперативните разходи извън месечната ви ипотечна вноска. Наистина ли искате да поставите толкова значителна, дългосрочна пробив в месечния си бюджет?

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст