1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Tesla вече е трета по продажби на електромобили в Европа

Финанси
 

Автомобилното обединение Stellantis изпревари Tesla по продажби

Автомобилното обединение Stellantis, включващо марките Peugeot, Citroen, Fiat и Opel, е продало 105 413 електромобила в Европа през първите шест месеца на годината като по този начин е изпреварило Tesla. Така групата се нарежда на второ място след „Фолксваген“.

Тя е първа дори в категорията за най-продаван модел между април и юни с електрическия Fiat 500 за първи път от последното тримесечие на 2020 г. и началото на господството на „Тесла Модел 3“ (Tesla Model 3) на континента. 

Данни на Dataforce показват, че създадената от Илон Мъск американска компания вече не е лидер по продажби на електрически коли на Стария континент, след като автомобилните компании ускориха разработката на електрически модели заради решението на Европа за забрана продажбата на автомобили с вътрешно горене от 2035 г. Данните очертават тенденцията, но не обхващат продажбите в Португалия, Швеция и Финландия.

Volkswagen доминира на европейския пазар на електромобили през първите шест месеца със 116 307 продадени коли. Tesla има само 78 277 продадени коли за този период. Това е необичайно за производителя, който доминира на пазара единствено с електрически модели, но локдауните в Шанхай и постепенното започване на работа по завода в Берлин са оказали натиск върху дейността в Европа.

Очаква се ситуацията да се подобри през втората половина на 2022 г. За първите шест месеца „Модел Уай" ( Model Y) е начело на продажбите сред електрическите модели (39 969 коли), следван от „Модел 3" (38 280) и Fiat 500 (32 315).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии