1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Ще приключи ли скоро банковата криза?

Финанси

Главният изпълнителен директор JPMorgan Chase с опасни предупреждения

Главният изпълнителен директор JPMorgan Chase - Джейми Даймън предупреди в годишното си писмо до акционерите на водещата американска банка, че банковата криза "все още не е приключила“ и че дори след като премине, "ще има последици от нея за години напред".

Даймън обаче настоя, че "последните събития не приличат на това, което се случи по време на световната финансова криза от 2008 г.", съобщава БНР.

Той добави, че JPMorgan иска да помогне за укрепването на по-малките регионални банки в полза на цялата финансова система.

През март имаше информации, че JPMorgan ръководи усилията на група банки да спасят First Republic Bank, като бяха направи депозити на стойност 30 милиарда долара в регионалния кредитор.

Междувременно Джейми Даймън критикува регулаторните органи във връзка с неотдавнашната банкова криза, посочвайки, че те стимулират банките да трупат държавни ценни книжа и налагат погрешни стрес тестове, предаде "Файненшъл таймс".

Снимка: iStock

Даймън каза, че фалитът миналия месец на Silicon Valley Bank и организираното от швейцарското правителство поглъщане на Credit Suisse от UBS рискуват да подкопаят доверието в банковата индустрия и са накарали инвеститорите да оценяват по-голям риск от евентуална рецесия в САЩ.

В годишното си писмо до акционерите шефът на JPMorgan Chase също така отбеляза, че регулаторните правила са насърчили банките да натрупат големи портфейли от американски държавни облигации, чиято стойност падна, тъй като Федералният резерв повиши рязко лихвените проценти, оставяйки кредиторите да се оправят със загубите на хартия, което изплаши инвеститорите.

"По ирония на съдбата, банките бяха насърчавани да притежават много сигурни държавни ценни книжа, тъй като те бяха считани за високо ликвидни от регулаторите и имаха много ниски капиталови изисквания“, каза Даймън. "Още по-лошото е, че Федералният резерв не направи стрес тест на банките за това какво ще се случи, когато лихвите скочат", посочи той, цитиран от Блумбърг.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5