1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Подготвят платежните системи за въвеждане на еврото у нас

Финанси

2/3 от клиентските сметки в България вече са достъпни за незабавни плащания в левове

 

Платежните и сетълмънт системи в България продължават своето развитие, което има за цел както въвеждане на съвременни технологични решения и гарантиране сигурността на платежния процес, така и подготовка за въвеждане на еврото в България. Това отчита подуправителят на БНБ Нина Стоянова в публикация в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

БНБ, банките и платежните системи, които са участници в  системата за големи плащания в евро, работят активно за да се присъединят към нова консолидирана платформа, която обединява в себе си редица услуги. По план тя трябва да заработи в реална среда от 20 март 2023г.

Снимка: БГНЕС

Подуправителят на БНБ – Нина Стоянова отчита и друг важен проект, който е стартирал миналата година и вече е в реална фаза. Става въпрос за незабавните плащания в левове, при който трансакциите се извършват в рамките на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. Ръководителят на управление „Банково“ към БНБ допълва, че близо 2/3 от клиентските сметки в България вече са достъпни за незабавни плащания. Крайният срок за миграция към новата платформа за незабавни плащания в левове е м. април 2023г.

„В допълнение, в началото на тази година бе реализиран и проекта за миграция на клиентските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). По този начин обработката на тези плащания премина от сетълмънт, извършван в определен момент три път дневно, към сетълмънт през целия ден в рамките на един час.“, обобщава Стоянова. Така на практика клиентските преводи в левове вече изпълняват техническите и бизнес изисквания на стандартите за SEPA преводи, които се прилагат и за плащанията в еврозоната. 

 

Снимка: iStock
В публикацията се казва още, че успешната реализация на тези проекти и широкото участие на банковата общност в тях са предпоставки за безпроблемна бъдеща миграция на всички клиентски плащания в евро съобразно стандартите, приложими в еврозоната.

Стоянова отчита още, че БНБ съдейства на „БОРИКА“ АД в подготовката за въвеждане на еврото и осигуряване на пълна достижимост за банките при изпълнение на SEPA клиентски плащания в евро през системата BISERA7-EUR.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии