1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Старт на данъчната кампания: 5% oтстъпка само за онлайн декларации

Финанси

От 10 януари можем да подаваме данъчни декларации за доходи извън трудовите правоотношения

Данъчната кампания тази година започва на 10 януари. От тази датата ще  се подават декларации онлайн, по пощата и на място в офис на НАП.

В началото на март 2023 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис.

В нея могат да бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

 

Снимка: Столична община
Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция. 

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии