Най-скъпата евромонета носи лика на актриса. Ето коя (СНИМКИ)

Най-скъпата евромонета носи лика на актриса. Ето коя (СНИМКИ)
 

За най-скъпата се приема емитирана през 2007 г. евромонета

 

Редките монети от 2 евро могат да имат голяма колекционерска стойност, пише германското издание "Виртшафтсвохе", цитирано от БТА. 
 

Монетите могат да бъдат разделени в две категории - оборотни и с колекционерска стойност.

Оборотните евромонети се емитират от централните банки на страните от еврозоната и могат да се използват навсякъде във валутния съюз.

В същото време всяка година се емитират възпоменателни монети по определени поводи и с различен тираж - със специфичен дизайн на гърба, които сред колекционерите могат да достигнат висока цена. Много по-висока от номиналната стойност могат да имат и монети, при чието отсичане са допуснати технически грешки - например изображението на гърба е наопаки. 

За най-скъпата евромонета се приема емитираната през 2007 г. от Монако монета от 2 евро с лика на Грейс Кели по случай 25-ата годишнина от нейната смърт. Според експерти стойността ѝ може да достигне близо 5000 евро. Принцесата на Монако Грейс Кели и съпруга на принц Рение III преди брака си е прочута холивудска актриса, номинирана за "Оскар".   

Малки страни като Монако, Сан Марино и Ватикана като цяло емитират малки серии монети,които бързо привличат вниманието на колекционерите. От монетата с лика на Грей Кели, например, са пуснати само 2000 бройки. 
  
Малкият тираж е сред причините от най-скъпите пет евромонети, четири да са от Монако или Ватикана, а петата - от Литва, сочи нумизматичният сайт Florinus.lt. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст