Най-богатият човек спечели 17 млрд. долара само за ден, как стана това?

Акциите в Китай тръгнаха стремглаво нагоре

 

Милиардерът, собственик на френската луксозна компания LVMH, видя как богатството му нарасна със 17 милиарда долара само за един ден, след като Китай обяви нови стъпки за възстановяване на икономическия растеж.

Бернар Арно, който е най-богатият човек на света, не е единственият победител. Акциите в Китай и Хонконг са на път да отбележат най-добрите си седмични резултати от 16 години, според Reuters, след изненадващите мерки за стимулиране, съобщава CNN.

Арно, председателят на LVMH, загуби повече богатство тази година от всеки друг милиардер, като състоянието му е намаляло с 24 милиарда долара поради спад на пазара на стоки от висок клас, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

 

Но до края на деня неговото нетно богатство скочи със 17 милиарда долара до 201 милиарда долара, съобщи индексът, наричайки това третото му най-голямо дневно увеличение досега. Това стана, след като акциите на LVMH се повишиха с малко под 10% в Париж с надеждата, че китайското ръководство ще успее в усилията си да съживи икономиката, което може да върне търсенето на луксозни стоки.

LVMH каза през юли, че продажбите са спаднали с 10% през първите шест месеца на тази година в азиатския регион в сравнение с 2023 г. Този пазар, който представлява 31% от общите приходи миналата година, е доминиран от Китай.

Колебливата икономика на Китай навреди на много западни марки. Страната се бори с редица предизвикателства, от бавни потребителски разходи и постоянен спад на имотите до нарастваща дългова криза в местните власти.

В продължение на месеци икономистите искаха от китайските служители да направят много повече, за да подобрят слабите перспективи за втората по големина икономика в света, която имаше риск да пропусне собствения си целеви темп на растеж от 5%. Тази седмица те изглежда се вслушват в тези призиви.

Всъщност акциите на Китай и Хонконг са на път към петък да отбележат най-добрата си седмица от 2008 г. насам. 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст