1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Как се променя лика на кралицата върху монетите за 70 години?

Финанси

Ако се намирате на Острова и разровите портмонето си, можете да откриете Елизабет II в няколко етапа от нейния живот

Всички монети във Великобритания имат изображение на кралицата от едната страна, но знаете ли, че този портрет е променян пет пъти по време на нейното 70-годишно управление. Ако се намирате на Острова и разровите портмонето си, можете да откриете Елизабет II в няколко етапа от нейния живот. 

Всички те са представени от Кралския монетен музей:

Този дизайн показва кралицата като млада жена. Той е проектиран от дама на име Мери Гилик. Тук вместо да носи корона, кралицата е показана с лавров венец.

Снимка: Кралски монетен музей на Великобритания

Вторият портрет на кралицата е представен през 1971 г., когато всички монети са заменени поради децимализация (преобразуване на измервателна система в единици на десета степен). Проектирана е от Арнолд Мейчин. Можете да видите, че той е заменил венеца с тиара и цялостното излъчване на Кралицата е съвсем различно. 

Третият портрет на кралицата е проектиран през 1985 г. от Рафаел Маклуф (произнася се Маклуф). Той показва кралицата с кралската диадема, която тя носи на път за и от тържественото откриване на парламента, и включва огърлица и обеци.

Снимка: Кралски монетен музей на Великобритания

Четвъртият портрет на кралицата показва как остарява. Той е проектиран от Иън Ранк-Бродли. До 1998 г., и когато е въведен, повечето монети са смалени, така че портретът запълва голяма част от повърхността им.

Последният портрет, проектиран от гравьора на Кралския монетен двор Джоди Кларк през 2015 г., показва кралицата с короната с кралска диамантена диадема, която тя носи за коронацията си през 1953 г. Гравьорът избира това, за да свърже дизайна си с миналото, тъй като осъществява връзка с проектите на двамата Рафаел Маклуф и Арнолд Мейчин.

Знаеше ли?
Кралицата е обърната надясно върху монетите, което е част от традиция, продължила повече от 300 години. Всеки крал или кралица са обърнати в посока, обратна на предходната. Бащата на кралицата Джордж VI е обърнат наляво на своите монети, така че Елизабет II е обърната надясно. Очакванията са крал Чарлз III също да бъде обърнат наляво и традицията да бъде спазена. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии