1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

С колко падат цените на бензина, хляба и парното, ако мерките на правителството влязат в сила днес?

Обявените намерения на правителството са във връзка с ускоряването на инфлацията, която за година вече е 14,4%

По-рано днес правителството обяви какви мерки предвижда във връзка с нарастващата инфлация, която само за година достигна 14,4%. Очаква се по-голямата част от тях да започнат да се прилагат от 1 юли с актуализацията на бюджета.

Въз основана на тези предложения направихме изчисления как биха се отразили те върху цените на хляба, горивата, парното, ако мерките бъдат предложени незабавно. 

Хляб

С отпадане на ДДС за хляба се очаква най-масовата разфасовка от 830 грама тип “Добруджа“, който в момента е на цени от около 2,3-2.5 лв. ще се върне на нивата от преди последното увеличение от началото на месеца т.е. около 1,9 - 2 лв.

Отопление

Намаляването на ДДС с 11 процентни пункта за сметките за парно и отопление означава, че с толкова ще намалее и сметката на потребителите. Ако приемем условно месечна фактура от "Топлофикация" в размер на 160 лв., това означава, че намалението ще бъде около 17-18 лв.

Относно обявяването на нулев акциз за природния газ и електроенергията за бита, това няма да понижи битовите сметки, защото и сега ставката е нулева, като за тези потребители също ще важи намаленото ДДС от 9%.

Горива

С отпадането на акциза върху метана, цената на горивото ще се понижи с 4 стотинки, колкото е теглото на ставката в цената на горивото, като с обявената отстъпка от 25 стотинки на килограм, понижението на метана ще бъде около 30 стотинки, за първите 50 килограма. Това означава днес да заредим на цена от 3,30 лв. вместо на 3,60 лв.

Тъй като намалението ще важи за лични автомобили, то няма да се усети там където горивото се ползва значително – при таксиметровите превози, например.

При течните горива е предвидено само намаление с 25 стотинки на първите заредени 50 литра гориво без да се променя акцизната ставка.

Така бензинът A95, който по средни цени от днес е 3,06 ще се понижи под 3 лв. и ще струва 2,81 лв.

Дизелът, който днес е 3,27 лв., ще сe понижи до 3,02 лв.

Въпреки, че бе анонсирано по-рано отпадане на акциза на пропан-бутана, което днес не бе потвърдено, то  хората зареждащи от горивото ще могат да ползват само отстъпката от 25 ст. Така цената на литър пропан-бутан от 1,60 лв. днес по данни Fuelo.net ще се понижи до 1,35 лв. Ако отпадне акцизът и върху втечнения петролен газ това ще намали допълнително цената на пропан-бутана с 34 стотинки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии