1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Експерти: Правителството не прави достатъчно, за да подготви бизнеса за влизане в еврозоната

Финанси

6 месеца ще са необходими на всички основни икономически играчи за обмяна на парите

„Имам всекидневен контакт с бизнеса - никой не е канен, нито върви някаква подготовка, затова, че ще трябва да се сменят парите“, това заяви Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите в ефира на bTV  в предаването „Лице в лице“. 

„Шест месеца фирмите ще трябва да имат две каси – една в лева и една в евро“, коментира и макроикономистът Стоян Панчев в студиото на предаването.

Любомир Дацов коментира още и законодателството, свързано с приемането на страната в еврозоната.

„Законът за БНБ беше изключително важен, той е последното нещо, което трябва да бъде прието, за да бъдат изпълнени всички изисквания на Европейската централна банка (ЕЦБ)“, каза още той.

Реалистична дата ли е 1 януари 2025 г. за приемането на България в еврозоната?

„4 млн. лв. ще бъдат изхарчени за отпечатване на нови 100-левови банкноти – това ми подсказва, че от БНБ не очакват да влезем в еврозоната, ако края на 2024 ще печатаме нови банкноти“, коментира Панчев. По думите му трябва да се провери тезата за влизане сега в дълбочина и да се постави по-реалистичен срок дали има готовност това да се случи.

Според Любомир Дацов за България е важно да влезе в еврозоната колкото се може по-бързо, според него никой не се подготвя за това. 

„Фискалната политика е в основата на по-високата инфлация. Те заявяват, че искат да сме в еврозоната, но политиката им не отговаря  на това, което трябва да бъде“, коментира бившият заместник-министър на финансите.

„4.2% е „дупката“ която трябва да постигнем, за да изпълним критерия за инфлация“, каза Панчев.

По думите му в България лихвите са много по-ниски, отколкото в голяма част от Европа.

Според него има стратегически проблем.

„Всяка година ние преследваме 1 януари като цел. Аз смятам, че почти сигурно няма да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 г.“, коментира Панчев.  

 

 

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии