1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Косово не иска сръбска валута: От 1 февруари налага само еврото

Косово не иска сръбска валута: От 1 февруари налага само еврото

Според държавния секретар на Сърбия, Косово няма договорно споразумение нито с ЕЦБ, нито с други компетентни органи на ЕС

Цeнтpaлнaтa бaнĸa в Πpищинa oбяви, чe oт 1 фeвpyapи в цялaтa cтpaнa щe ce плaщa caмo с eвpo. Новината разбуни духовете, защото ситуацията с валутата на Косово от години е много специфична. Bъпpeĸи, че в конституцията на страната е зaпиcaно, че борави с "eднa oбщa вaлyтa", дo тoзи мoмeнт нямaшe тaĸaвa и много сърби продължаваха да се разплащат с динари.

По думи на държавният секретар на Сърбия Неманя Старович Косово няма вид договорно споразумение нито с Европейската централна банка, нито с други компетентни органи на ЕС. Съответно той подчертава, че няма законово основание, на което Прищина да забрани пускането в обращение на сръбската валута и припомни пред RTS, цитирани от „Фактор“, че близо 90 000 човека получават пенсии и заплати в денари.

Снимка: Reuters

Досега динарът, официалната валута на Сърбия, се използваше в сръбските райони на Косово, а еврото беше официалната валута в останалата част на страната. Заплатите на служителите в сръбските институции се изплащат в динари, както и пенсиите, детските надбавки и социалните помощи в сръбската система.

Освен това в сръбските райони в търговските обекти се използват динари, докато в общините със сръбско мнозинство в северната част на Косово цените се показват в динари.

Косово приема еврото още преди 21 години без да мината през чакалнята на еврозоната и без да са член на ЕС.

Снимка: iStock

Просто заменили германската марка, която до този момент използвали с европейската валута. Когато през 2008 г. Косово се отцепило от Сърбия, в най-младата държава в Европа решили еврото да им бъде национална валута. Въвели я едностранно, без официално парично споразумение с Брюксел или Европейската централна банка (ЕЦБ).

Косово няма право да сече монети. Използва само парите, които са в обращение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии