1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Когато биткойнът пада, Buttcoin ликува: Онлайн общност се моли за края на крипто

Финанси
 

Тази седмица криптовалутата отново „флиртува“ с двугодишното си дъно

Тъй като биткойнът падна под 20 хил. долара в средата на юни, много инвеститори в криптовалута бяха обезумели от огромните загуби, а дори някои от тях съобщиха, че са загубили спестяванията си. Но едно кътче на интернет ликуваше в несравнима радост: Buttcoin, подфорум на Reddit, стартиран през 2011 г., за да се подиграва с криптовалутите.

„Пристрастен съм, имам нужда от помощ“, гласеше една популярна публикация.

„Просто обичам да гледам как линията пада рязко.“

„Всъщност се надявам да се изравни с 20K за тази вечер“, каза друг потребител. „Донякъде съм уморен и имам нужда от повече време, за да измисля нови мемета за по-ниската цена, която удря биткойнът.“

Един работник от технологичната индустрия, който често посещава Buttcoin, казва пред Guardian, че една нощ е останал буден до 3 сутринта, за да наблюдава как се развива сривът.

„Знам, че това може да звучи патетично, но получавам допаминов удар, когато видя, че цената на биткойнът пада. Толкова е вълнуващо.”

Тази седмица криптовалутата „флиртува“ с двугодишното си дъно, което означава, че в Buttcoin цари празнично настроение. С около 135 000 членове, subreddit е малък в сравнение с милионите хора, които чатят в многобройните прокриптовалутни форуми на истинския Reddit.

Редовните потребители на общността, чието лого заменя златното „B“ на биткойн с чифт златни задници, я описват като вид дигитална група за подкрепа, пропита с черен хумор, за хора, които са ужасени от разпространението на крипто измами и пирамидални схеми. Въпреки че може да нямат силата да унищожат крипто, те могат да си правят шеги, когато то търпи провали. Както казват членовете на Buttcoin, вместо да копаят безполезни цифрови монети – те „копаят комедийно злато“.

Точно като крипто културата, която осмива, Buttcoin има свой собствен набор от мемета. Някои от тях просто обръщат крипто поговорките. Вместо да се надяват цените на монетите да се покачат „до луната“, потребителите на Buttcoin скандират „до пода“.

Но най-популярните шеги на Buttcoin приемат прокрипто логиката и ги тласкат до саркастични крайности. За да противодействат на навика на промоутърите на криптовалути да пускат негативни новини, потребителите на Buttcoin коментират:

„Това е добре за биткойн“ под истории за катастрофи на криптовалута. („Биткойн е забранен в голяма държава? Добре е за биткойн.“, „Цената на биткойн пада рязко? Добре е за биткойн.“ „Някой е загубил спестяванията си заради биткойн измама? Познахте... добре е за биткойн.“)

Най-старшият модератор на Buttcoin, IT работник, който се нарича spookmann, каза пред Guardian, че 11-годишният форум се е „променил като самата криптовалута - пораснала и загнила."

„Първоначално тонът беше почти изцяло „Хаха... това е толкова глупаво!“ И със сигурност този елемент все още присъства, но в днешно време има все по-трагичен елемент на „Уггх... животът на толкова много хора е съсипан от това проклето нещо!”

Най-четените публикации в Buttcoin са пълни със злорадство. Subreddit неизменно празнува, когато биткойн, най-голямата криптовалута, падне под символичните ценови нива, което за много потребители на Buttcoin доказва, че измамата се разплита. „Определено се обнадеждавам, когато започне сериозно да спада или когато някоя схема за стейбълкойни се срине до нула“, казва Джо, системен инженер, който преглежда Buttcoin всеки ден.

Но по-противоречивите публикации се подиграват на самите крипто инвеститори за загуба на пари, въпреки че има разногласия докъде да се стигне. Някои високо оценени публикации в subreddit твърдят, че не трябва да има съчувствие към жертвите.

„Могат да се прецакат“, гласи публикация в края на юни с повече от 1500 гласа „за“: „Да критикуваш измамите не е подло. Това също не е група за поддръжка, която да помага на хората, които са загубили всичките си пари на ElonDogPoop Coin.”

Не всички потребители на Buttcoin са съгласни.

„Дори и да са задници, не ми допада идеята средният (инвеститор) да загуби спестяванията си, дори ако е трябвало да може да види измамата такава, каквато е. Това недвусмислено е гадно“, казва Джо.

Има „споделено удоволствие от това да гледаш как нещата горят в пламъци“, каза М, потребител на Buttcoin и работник в технологичната индустрия, но той все още изпитва „симпатия към онези, привлечени в крипто от членове на семейството или от обещанието за по-добър живот... Времената са трудни за повечето."

Той посочи жертвите на Celsius, нелицензирана крипто „банка“, която предложи огромна възвръщаемост на над милион инвеститори в предполагаема понци схема, която се срина по-рано това лято.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии