1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Димитър Манолов от КТ"Подкрепа": Минималната заплата вече трябваше да е 900 лв.

Димитър Манолов от КТ"Подкрепа": Минималната заплата вече трябваше да е 900 лв.
 

Ако бюджетът на държавното и обществено осигуряване не бъде приет, пенсиите няма да бъдат повишени, обясни Манолов

Ако бюджетът на държавното и обществено осигуряване не бъде приет, пенсиите няма да бъдат повишени и ще продължим да работим по закона за стария бюджет, каза председателят на КТ “Подкрепа“ и надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов.

„Не чухме заявки от никоя политическа сила, че са против приемането на този бюджет, а против параметрите на промяната, но може нещо да го избута от дневния ред“, каза той.

Той каза, че между първото и второто четене е чул само предложението на КТ „Подкрепа“ като обясни, че в Кодекса за социално подпомагане е включено, че максималната пенсия е равна на 40% от максималния осигурителен доход.

По тази логика това което са направили в проекта с повишаване на максималната пенсия да стане 3 400 лв., тогава максималният осигурителен доход трябва да стане 9 700 лв., обясни Манолов.

По негови думи, ако се замрази минималната работна заплата не е би било добро решение, защото Асен Василев още при приемането на първо четене се е срещнал със синдиката и е казал, че знае, че заплатите трябва да се повишат на две стъпки. Според този план е трябвало минималната заплата да стане първо 710 лв., после 760 лв. и по изчисленията на КТ „Подкрепа“ вече да е 900 лв. във връзка с това, което се случва.

Той посочи, че начинът на разпределение на предвидените суми в бюджета не е добър.

„От една страна увеличаваш едни доходи, които имат отношение към увеличението на инфлацията, от друга оставяш други, които имат същото отношение непроменени“, допълни той.

„Като човек оптимист очаквам да има увеличение на пенсиите от 1-ви юни“, каза Манолов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии