1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Стартъп пусна първото „кафе без зърна“ (СНИМКИ)

ESG

Това е едно от 200-те най-добри изобретения на 2022 г. според списание Time

Базирана в Сиатъл стартираща компания, подкрепена от някои от инвеститорите зад лабораторноотгледаното месо Beyond Meat, пусна първото в света "кафе без зърна", в опит да намали въздействието върху околната среда на популярната напитка.

  • Връзката на кафето с обезлесяването
  • От какво се прави "кафето без зърна"
  • Едно от 200-те най-добри изобретения на 2022 г.
  • Колко струва кафето без зърна?
Снимка: Reuters

Иновацията привлече вниманието на инвеститорите, които наляха 51,6 млн. долара в Atomo Coffee.

Снимка: Reuters
Проблемите с кафето на зърна 
Със затоплянето на климата в света фермите за кафе, особено тези, които отглеждат по-деликатния сорт арабика, предпочитан от баристите, се увеличават, унищожавайки горите по пътя си в търсене на по-хладен климат.

Снимка: Reuters

Обезлесяването е втората водеща причина за изменението на климата след изгарянето на изкопаеми горива. Проучванията показват, че до 2050 г. приблизително половината земя, използвана в момента за отглеждане на кафе, може да бъде непродуктивна благодарение на изменението на климата, казва Ройтерс.

Снимка: Reuters

„Кафето причинява обезлесяване с доста обезпокоителни темпове – с големината на почти до десет (нюйоркски) централни парка на ден“, каза главният изпълнителен директор и съосновател на компанията Atomo Анди Клейч преди представянето на "кафе без зърна" на фирмата на Фестивала на кафето в Ню Йорк.

Снимка: Reuters

Atomo казват, че първоначалното им „доказателство за концепцията“ студено кафе без зърна е намалило въглеродните емисии с 93% и е използвало 94% по-малко вода от обикновеното кафе. Списание Time го определи като едно от 200-те най-добри изобретения на 2022 г.

От какво се прави "кафе без зърна"

Фирмата очаква да види подобни цифри за новото си горещо кафе без зърна, което също се прави с помощта на предимно преработени съставки като семки от фурми, които обикновено се изхвърлят в търговския производствен процес.

Снимка: Reuters
Скъпо ли е "кафето без зърна"

Първоначално Atomo се насочва към кафенета, а не към магазини и вериги супермаркети, тъй като печеното кафе ще се продава на едро за 20,99 долара, срещу 10-14 долара за 328 грама.

След бърз първоначален растеж, някои производители на месни алтернативи напоследък изпитват трудности, тъй като засегнатите от инфлацията купувачи намаляват често по-скъпите си продукти.

Снимка: Reuters

Atomo обаче казва, че преговаря с повечето от големите световни фирми за кафе за това как може да увеличи мащаба си и да ги снабди.

Снимка: Reuters

„Всички те (големите производители на кафе) знаят, че имат проблем с наличността на кафе през следващите 20-30 години и се опитват да изпреварят проблема“, каза Клайч.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии