1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Соларните панели са станали толкова евтини, че в някои страни ги използват за градински огради (ВИДЕО)

Соларните панели са станали толкова евтини, че в някои страни ги използват за градински огради (ВИДЕО)

До края на тази година предлагането на слънчеви панели в световен мащаб ще достигне 1 100 гигавата, или три пъти повече от сегашната прогноза за търсенето

Глобалното пренасищане превръща слънчевите панели в опция за градинска ограда

Соларните панели са станали толкова евтини, че се използват за изграждане на градински огради в Нидерландия и Германия, тъй като бумът на китайското производство насища световния пазар, съобщава Financial Times. 

Глобалното пренасищане превръща слънчевите панели в опция за градинска ограда

Според анализатори и публикации в социалните медии от домакинства, които са ги инсталирали, панелите улавят по-малко слънчева светлина, когато се използват за огради, отколкото на покриви, но процесът спестява високите разходи за труд и скеле. 

"Тази практика е резултат от това, че слънчевите панели станаха толкова евтини, че просто ги поставяме навсякъде", казва Джени Чейс, водещ анализатор на слънчевата енергия в BloombergNEF. "Тъй като разходите за инсталиране - труд, скеле - са по-голямата част от разходите за инсталиране на покривна фотоволтаична система, това може да има смисъл."

"Защо да поставяте ограда, когато можете просто да поставите куп соларни панели, дори и да не са ориентирани точно към слънцето?", казва Мартин Броу, ръководител на отдела за изследване на климата в BNP Paribas Exane. "Когато самите панели са изключително евтини, ограниченията стават свързани с разходите за монтаж и местата. Получава се нещо като "направи си сам". 

До края на тази година предлагането на слънчеви панели в световен мащаб ще достигне 1 100 гигавата, или три пъти повече от сегашната прогноза за търсенето, смята Международната агенция по енергетика. Според нея тази тенденция се дължи на пренасищането на производството в Китай.

В същото време инсталациите са станали по-скъпи, главно поради нарастващите разходи за труд, а чакането за свързване на панелите към електрическите мрежи поставя на изпитание търпението на индустрията и на домакинствата. Проблемите с капацитета на мрежите засягат повечето страни и не могат да бъдат решени лесно и бързо. 

Longi Green Energy Technology, един от най-големите производители на панели в света, заяви наскоро, че е уволнил хиляди работници от фабриката, тъй като свръхпредлагането накара китайските производители да се оттеглят.

В Европа ръководителите на промишлеността предупреждават за предстоящи проблеми в сектора, който през последните месеци бе засегнат от загуба на работни места, фалити и затваряне на предприятия. 

Европейската комисия заявява, че ще се ангажира да "оцени всички доказателства за предполагаеми нелоялни практики" и да подобри достъпа на производителите на соларни панели до фондовете на ЕС, съгласно проектоплан, видян от Financial Times, който трябва да бъде подписан от министрите на енергетиката на ЕС и индустриалните групи на 15 април. Това обаче едва ли ще удовлетвори индустрията.

Алесандро Барин, главен изпълнителен директор на италианската FuturaSun, която произвежда панели в Китай, за да ги продава в Европа, заяви, че кашони с панели са стояли непродадени в пристанищата и складовете дори след спирането на фабриката, когато тя удължи затварянето си за празника на лунната нова година до три седмици от обичайната едноседмична почивка.

В края на март един соларен панел струваше 11 американски цента за ват, или само половината от цената по същото време на миналата година, според BloombergNEF, и се очаква да падне още повече в "надпреварата към дъното", тъй като производителите се конкурират да се отърват от излишното предлагане.

Под "червената линия" от 15 цента за ват компанията няма да може да инвестира сериозно в европейско производство, каза Барин. "Няма да го направите с безумно малък марж, който няма да плати за нищо." 

Без по-голяма подкрепа от страна на ЕС фабриката, която Барин възнамерява да открие близо до Венеция, ще бъде по-скоро малък "мегаватов" производител, а не "гигаватов" производител със световно значение, каза той.

Европейският съвет за производство на соларни продукти предупреди през февруари, че ако не бъде предоставена спешна помощ, европейските производители на панели скоро ще започнат да спират работа.

Дори в САЩ, където производителите на части за слънчева енергия имат достъп до субсидии по силата на Закона за намаляване на инфлацията на стойност 369 млрд. долара, местната индустрия е в застой.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии