Следващата най-висока сграда в света може да бъде батерия

ESG

Височината на сградата ще бъде около 1000 метра

 

Хората от дълги времена изграждат извисяващи се структури, за да демонстрират силата на империи, владетели и религии. Днес има безброй високи сгради, но бъдещите небостъргачи скоро могат да имат нова цел: съхраняване на възобновяема енергия, съобщава CNN.

Едно от най-големите препятствия пред електрическа мрежа от чиста енергия е непостоянността на някои възобновяеми източници. Понякога се надигат облаци, когато е необходима слънчева енергия, или вятърът спира да духа и турбините не могат да генерират електричество. Друг път слънцето и вятърът произвеждат повече електричество, отколкото е необходимо.

За какво може да помогне батерията?

Литиево-йонните батерии, които са популярни за електрически превозни средства, не могат да решат проблема сами. От една страна, те не могат да съхраняват енергия за дълги периоди. Това може да е добре за пренасочване на енергията от най-слънчевата част на следобеда към вечерта, когато търсенето скочи, но може да се наложи енергията да се съхранява по-дълго от това.

Водноелектрическа енергия, която вече се използва широко за съхранение на възобновяема енергия, може да направи това. Изобретението включва турбина, която изпомпва вода от резервоар на по-ниска земя към резервоар на по-висока земя по време на часове извън пиковите натоварвания. Когато търсенето скочи, водата се освобождава, за да тече през турбина, генерираща електричество. Но това изисква наличието на хълмист терен и много пространство.

 

Кулата ще бъде собственост на SOM и Energy Vault и може да варира от 300 до 1000 метра височина. В самата сграда ще има инсталиран механизъм, наподобяващ асансьорни шахти, чрез които ще се събира енергия. По този начин ще има място не само за съхранение на енергия, но и за жилищни и търговски наематели. Според Робърт Пикони, главен изпълнителен директор на Energy Vault, сградата може да съхрани няколко гигаватчаса енергия, което е достатъчно за захранване не само на тази сграда, но и на няколко сгради.

Колкото по-високо, толкова по-добре?

Разрешаването на използването на възобновяема енергия би помогнало за компенсиране на въглеродния отпечатък на свръхвисоките сгради. Днес секторът на сградите и строителството е отговорен за почти 40% от глобалните емисии на парникови газове.

Въпреси това се работи се за справяне с този проблем. От оборудване на сгради с по-добра изолация до изграждане с алтернативни материали, които са по-малко въглеродно-интензивни, като дървен материал. Някои сгради буквално стават по-зелени. В Милано италианският архитект Стефано Боери е създал кули, покрити с дървета и храсти. Той разкри подобен дизайн за кули в Дубай. Но сградите стават все по-високи, за да отговорят на търсенето от бързата урбанизация, която тласка хората в градовете. Там ограниченото пространство може да означава, че най-добрият начин за строителство е нагоре.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст