1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Разследват 20 авиокомпании заради подвеждащи послания, че защитават околната среда

Разследват 20 авиокомпании заради подвеждащи послания, че защитават околната среда

В случая се касае за т. нар. практика на "грийнуошинг"

 

грийнуошин и регулаторните органи за защита на правата на потребителите на няколко страни са започнали разследване срещу 20 авиокомпании заради подвеждащи послания, че дейността им е ориентирана към опазването на околната среда. Това се посочва в съобщение на ЕК, огласено днес и цитирано от Reuters и БТА.

Снимка: iStock

Комисията обяви, че работи съвместно с регулаторните институции в Белгия, Нидерландия, Испания и Норвегия. Последната страна не членува в Евросъюза, но е част от Европейското икономическо пространство (ЕИП). 

Говорител на ЕС обяви, че на този предварителен етап от разследването няма да бъде огласено кои са проучваните авиокомпании.

Европейският съюз настоява авиокомпаниите да представят реални научни доказателства за твърденията си, че вредните емисии на въглероден диоксид, отделяни при полетите на самолетите им, могат да бъдат компенсирани чрез използването на устойчиви авиационни горива (Saf) или чрез други екологични проекти.

"Ако искаме потребителите да бъдат отговорни, трябва да им осигурим коректна информация (...) Те заслужават научно обосновани отговори, а не неясни или неверни твърдения". Това се казва в изявление на Вера Йоурова, която е заместник-председателят на ЕК, отговарящ за ценностите и прозрачността.  

Нидерландски съд постанови през миналия месец, че авиокомпанията

KLM заблуждава клиентите си чрез подвеждаща реклама, целяща да подобри имиджа й като екологично отговорна фирма. 

В случая се касае за т. нар. практика на "грийнуошинг". Това е термин, който описва опитите на някои компании да представят своите продукти или услуги за "екологични" или "щадящи околната среда", когато всъщност те не са такива.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии