1 USD
1.8387 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,643.6

Когато страстта към пчеларството прерасне в бизнес с био мед

Когато страстта към пчеларството прерасне в бизнес с био мед

"Мелифера" на Биляна Николова стартира през 2016 г. (ЧАСТ 1)

Всичко започва с любовта й към пчелите, с идеята повече хора да консумират мед и той да бъде поднесен по оригинален начин, не просто в лъжица.

Снимка: Личен архив

Страстта й към пчеларството я води по нов път – този на усъвършенстването, търпението, но и на намеренията. Съвсем естественото му продължение е компанията й „Мелифера“, която произвежда енергийни хранителни продукти. Името идва от латински и означава „правеща мед“.

Биляна Николова има отношение към пазителите на природата и вече е намерила начин да го предаде на обществото, да го накара да се замисли върху тяхната роля и да го ангажира към опазването на най-важното, което имаме.

Снимка: iStock

Удивително близки до нас, пчелите са неизменна част от живота ни. Добре запознати сме и с факта, че намаляването на популациите им води до сериозни изменения в природните процеси, а ефектът от това рано или късно ще ни засегне.

Промените в климата са сред факторите, които предизвикват по-висока смъртност сред пчелите затова и все повече компании по света възприемат идеята да насърчават кампании, с които да привличат внимание към проблема, но и да допринасят за устойчиви решения.

Снимка: iStock

Пчелите са абсолютно изумителни същества – така казва Биляна. Тя попада на интересна статия преди години, посветена на темата за изчезването им и това я провокира да проучи темата в детайли.

Свързва се с възрастен пчелар, който я вдъхновява да запише курс и така развива огромна страст към пчеларството. След това става хранителен технолог и решава да инвестира придобитите знания и опит в собствен бизнес, като поставя органичния мед в основата му.

Снимка: Личен архив

Биляна е изключително внимателна, когато предприема ходове в професионалното си развитие, но основаването на „Мелифера“ я издига на друго ниво – налага се да учи бързо, за да движи идеята.

Компанията е регистрирана в края на 2016 г., но не е извършвала дейност в самото начало, докато Биляна проучва различните пазари и възможности. Отнема й е време, за да състави рецептата за енергийните хранителни гелове и едва преди две години „Мелифера“ започва активна работа.

„Медът е въглехидрат, който дава енергия. Някога са го употребявали олимпийските състезатели, затова и реших да насоча усилията си в тази посока“, разказва Биляна.

Снимка: Личен архив

Първоначално тя и екипът й започват експерименти със спортисти, но след началото на пандемията от COVID-19 потребителите започват да обръщат все повече внимание на храната, която консумират, което пък стимулира много пчелари да произвеждат био мед.

Такава е основата и на продуктите на „Мелифера“.  Пчелите са едни и същи – въпросът е как се отглеждат, обяснява Биляна. Това е разликата и между био и обикновения мед.

Снимка: iStock

Пчеларят трябва да се отнася с грижа и внимание към пчелите, да не ги храни със захар, също да не им дава забранени медикаменти, не бива да се използват и пестициди в пчелина в радиус от 5 км. Тогава медът е чист и може да бъде сертифициран като био.

При пчелите, ако оставиш нещата да се случват естествено, те се случват по най-добрия начин, категорична е Биляна. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии