Какво ще се случи, ако горите спрат да абсорбират въглерод? Питайте Финландия

Нейните нетни емисии са приблизително на същото ниво като в началото на 90-те. Все едно нищо не се е случвало 30 години

 

Бореалните гори в родината на саамите (Финландия), растат толкова дълго, че дори малките, закърнели дървета често са на стотици години. Това е част от тайгата - което означава "земя на малките пръчици" на руски - която се простира около далечното северно полукълбо през Сибир, Скандинавия, Аляска и Канада.

Именно тези гори спомогнаха за укрепването на доверието в най-амбициозната цел за въглеродна неутралност в развития свят: ангажиментът на Финландия да бъде въглеродно неутрална до 2035 г., казва The Guardian. 

Законът, който влезе в сила преди две години, означава, че страната се стреми да постигне целта 15 години по-рано от много от своите партньори в ЕС.

Снимка: iStock

В страна с население от 5,6 милиона души, от която почти 70% са покрити с гори и торфища, мнозина предположиха, че планът няма да представлява проблем.

В продължение на десетилетия горите и торфищата на страната надеждно са премахвали повече въглерод от атмосферата, отколкото са освобождавали. Но от около 2010 г. количеството, погълнато от земята, започна да намалява, отначало бавно, а след това бързо. До 2018 г. „земният поглщач“ на Финландия – фразата, която учените използват, за да опишат нещо, което абсорбира повече въглерод, отколкото освобождава – е изчезнал.

Поглъщането на горите е намаляло с около 90% от 2009 до 2022 г., като останалата част от спада се дължи на увеличените емисии от почвата и торфа. През 2021-22 г. поземленият сектор на Финландия имаше нетен принос за глобалното затопляне.

 

Въздействието върху цялостния климатичен напредък на Финландия е драматично: въпреки намаляването на емисиите с 43% във всички други сектори, нейните нетни емисии са приблизително на същото ниво като в началото на 90-те години. Все едно нищо не се е случвало 30 години.

Колапсът има огромни последици не само за Финландия, но и в международен план. Най-малко 118 страни разчитат на естествени въглеродни поглъщачи, за да постигнат климатичните цели. Сега, чрез комбинация от човешко унищожение и самата климатична криза, някои се колебаят и започват да виждат намаляване на количеството въглерод, което приемат.

Повишаващите се температури в най-бързо затоплящата се част на планетата нагряват почвите във Финландия, увеличавайки скоростта, с която торфищата се разпадат и отделят парникови газове във въздуха. Палсас – огромни могили от замръзнал торф – бързо изчезват в Лапландия.

Снимка: iStock

Броят на умиращите дървета също се е увеличил през последните години, тъй като горите са засегнати от суша и високи температури. В югоизточна Финландия броят на умиращите дървета се е увеличил със 788% за шест години между 2017 г. и 2023 г., а количеството стояща мъртва дървесина – гниещи дървета – е нараснало с около 900%.

Горите в страната, предимно засадени след края на Втората световна война, също узряват, приближавайки максималното количество въглерод, което могат да съхраняват естествено.

Тези промени – макар и очаквани от учените – тревожат политиците. Финландия не е едиснтвената, която страда от това. Франция, Германия, Чешката република, Швеция и Естония също имат спад в поемането на въглерод от горите.

Снимка: iStock

Сушата, свързаните с климата епидемии от корояд, горски пожари и смъртност на дърветата от екстремни горещини опустошават европейските гори. В целия ЕС количеството въглерод, поглъщано от земята всяка година, е намаляло с около една трета между 2010 г. и 2022 г., според най-новите изследвания, застрашавайки климатичната цел на континента.

Министерството на финансите на Финландия изчислява, че прибирането на реколтата с една трета по-малко би намалило БВП с 2,1%, което ще струва 1,7-5,8 млрд. евро годишно. Повишаването на защитата на горите също би струвало на страната стотици милиони евро, според финландския панел за природата. Държавата притежава 35% от горите, а останалите са частна собственост на собственици, фирми, общини и различни организации.

Водещите компании за дървен материал във Финландия казват, че горите на страната все още поглъщат повече въглерод, отколкото отделят, като същевременно признават, че количеството е намаляло драстично през последните години. Изкопаемите горива, а не горите, представляват най-голямата заплаха за климата, казват те.

Говорител на Metsä Group, кооперация от повече от 90 000 собственици на гори, казва, че всеки път, когато се добива гора, се засаждат нови дървета, което означава, че улавянето на въглерод може да се увеличи в дългосрочен план.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст