1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Факт или „фейк“: Колко души загинаха в организацията Световното първенство в Катар?

Факт или „фейк“: Колко души загинаха в организацията Световното първенство в Катар?

С наближаването на Световното първенство в Катар критиките нарастват. Правозащитници, политици, фенове и медии говорят за 6500, дори 15 000 предполагаеми смъртни случая във връзка с турнира.

Но истински ли са числата?

Откакто Катар спечели правата за домакинство на Световната купа през 2022 г., имаше дебат относно отношението на страната към чуждестранните работници и човешката цена, която плаща човечеството за събитието. Има различни оценки за това колко работници са загинали на строителните площадки на Световното първенство в Катар, но истинската цифра е трудно да се установи, показва проучване на DW.

Тази проверка на фактите разглежда данни, публикувани от ФИФА, катарските власти, правозащитни групи и медиите, които постоянно са били определяни като факти, подвеждащи или дори неверни. Наясно сме, че тези цифри предават само бегло впечатление за страданието, което се твърди, че са претърпели работниците мигранти в Катар.

Твърдение: "Световното първенство в Катар струва живота от 6500 до 15 000 - работници мигранти."

Проверка на факта: Невярно

Снимка: Ройтерс

Широко разпространената цифра от 15 021 смъртни случая на работници мигранти във връзка със Световната купа в Катар произхожда от доклад на Amnesty International от 2021 г. Също толкова широко разпространена е цифрата от 6500, публикувана за първи път от The Guardian през февруари 2021 г.

Въпреки че тези цифри са били използвани в подкрепа на това твърдение многократно след публикуването на тези доклади, нито Amnesty International, нито The Guardian някога са твърдяли, че всички тези хора са загинали на строителните площадки на стадиона или дори в изричния контекст на Световното първенство през 2022 г. И двете цифри се отнасят само за чужденци от различни националности и с различни професии, които са починали в Катар през последното десетилетие.

Цифрата от 15 021, цитирана от Amnesty International, е получена от официалната статистика на самите катарски власти и се отнася за броя на чужденците, починали в страната между 2010 и 2019 г. Между 2011 и 2020 г. те са били 15 799.

Снимка: Reuters
15 000 мъртви, но не само заради световното първенство

Това включва не само нискоквалифицирани строителни работници, охранителен персонал или градинари, които може да са или не са били наети по проекти, свързани със Световното, но също и чуждестранни учители, лекари, инженери и други бизнесмени.

Много от тях идват от развиващи се страни като Непал и Бангладеш, докато други пристигат от страни със среден или висок доход. Статистиката на Катар не позволява по-нататъшна, по-подробна разбивка.

Снимка: EPA

Що се отнася до The Guardian, журналистът Пийт Патисън и неговият екип базират общата си цифра на 6751 на официални статистики от правителствата на Бангладеш, Индия, Непал, Пакистан и Шри Ланка, чиито граждани съставляват значителна част от работниците мигранти в Катар – по-специално нискоквалифицирани работници.

Мигрантите

Гражданите на Бангладеш, Индия, Непал, Пакистан и Шри Ланка съставляват значителна част от работниците мигранти в Катар – по-специално нискоквалифицираните работници.

Катар не отрича нито една от двете цифри. Всъщност в отговор на The Guardian Службата за комуникации на правителството на Катар каза: „Въпреки че всяка загуба на живот е разстройваща, нивото на смъртност сред тези общности е в рамките на очаквания диапазон за размера и демографията на населението.“ Но вярно ли е това?

Твърдение: „Процентът на смъртност сред тези общности е в рамките на очаквания диапазон за размера и демографията на населението.“

Проверка на фактите: Подвеждащо

Снимка: Reuters

Според катарското правителство 1500 смъртни случая годишно сред два милиона души е нормална средна смъртност.

Първо, трябва да се отбележи, че според Световната здравна организация общата смъртност на работниците мигранти в родните им страни всъщност е по-висока, отколкото сред работещите в Катар. Всъщност дори смъртността сред гражданите на Катар е по-висока от тази сред работниците мигранти в Катар.

Въпреки това, като се има предвид, че работниците мигранти в Катар не са представителни за общото население в техните родни страни или в Катар, подобни цифри са подвеждащи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии