Бъдещето на пътя: Къде се изгражда най-зелената магистрала в света

ESG

Концепцията е за 64-километрова магистрала

 

В Дубай се намира най-високата сграда , най-дълбокия басейн и най-високия хотел, скоро обаче очакваме и най-зелената магистрала в света. Фирмата за градски дизайн URB се надява да добави още едно превъзходно перо към шапката на града, по данни от CNN.

Концепцията за проекта

URB публикува концептуални проекти за 64-километрова магистрала, която ще види Sheikh Mohammed Bin Zayed Road, един от основните транспортни пояси на града, трансформиран в „ Зелен гръбнак “, пълен с автономни, захранвани от слънчева енергия трамваи и интелигентно управление на трафика .

Бахараш Багериан, урбанист и основател на URB, вярва, че първият по рода си проект ще направи дизайна на града по-ориентиран към човека.

„Дубай се разраства бързо, като се очаква населението му да се удвои почти до 8 милиона до 2040 г.“, каза Багериан в имейл до CNN. „Този ​​растеж налага креативност и иновации за справяне както с настоящите, така и с бъдещите предизвикателства.“

Интелигентни технологии и слънчева енергия

Автономният захранван със слънчева енергия трамвай е само един аспект от транспортната система на предложената магистрала. Над трамвайната линия мрежа от зелени площи, паркове и надлези ще увеличи свързаността и проходимостта на града, който в момента е труден за навигация пеша.

 

Магистралата също ще интегрира интелигентни технологии, като сензори за управление на трафика и оптимизиране на използването на енергия. Проектите на Багериан позволяват 300-мегаватови слънчеви панели и система за съхранение да бъдат вградени в релсите, които ще захранват трамвайната линия, както и ще генерират чиста енергия за около 130 000 домове.

А зелените площи - включително паркове и обществени градини - ще осигурят място за един милион дървета, което също ще помогне за охлаждане на града и ще подобри качеството на въздуха.

Уникален набор от предизвикателства

Създаването на „най-зелената“ магистрала в света в пустинен град обаче не е лесно. Обединените арабски емирства вече имат един от най-високите нива на потребление на вода на глава от населението в света, консумирайки около 550 литра на човек на ден (в сравнение със средно 310 литра в САЩ , 150 литра в Хонг Конг и 144 литра в Европейския съюз ).

По-голямата част от това не се използва като питейна вода, а в селското стопанство и озеленяването, а зелените площи на страната използват големи количества вода. Например Dubai Miracle Garden – парк от 72 000 квадратни метра, показващ 150 милиона живи цветя – консумира 757 000 литра вода всеки ден.

„Дубай представлява уникален набор от предизвикателства: неговият бърз растеж, разнообразно население, разрастване на градовете и екстремни климатични условия“, каза Багериан.

 

За да се бори с това, концепцията на Багериан включва чувствителен към водата ландшафтен дизайн, който включва местна флора и устойчиви на суша растения, подходящи за сухия климат, и почва, смесена със зеолит, абсорбиращ кристал, който подпомага задържането на вода.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст