Това са най-честите начини за кражба на лични и банкови данни

За някои от тях може да не сте се сетили, че съществуват като риск

 

Въпреки технологичните иновации, които правят по-трудно използването на открадната кредитна карта от измамници, хакерите са склонни да бъдат безкрайно креативни, когато става въпрос за кражба.

Реалността е, че има много начини, по които крадците могат да се сдобият с номерата на сметки на кредитната ви карта, които след това да използват, за да правят покупки или да правят други неща, използвайки вашето име, пише bankrate.com.

Откраднатата кредитна карта или номер на сметка също може да бъде един от първите признаци за кражба на самоличност, така че внимавайте за измами с кредитни карти и бъдете готови да предприемете стъпки за смекчаване на щетите, ако откриете такива.

В днешния дигитален свят, вашата физическа кредитна карта може вече да не е основната цел на хакерите. Но това не означава, че те все още не могат да се сдобият с номера на вашата кредитна карта. Ето няколко практики за кражба на кредитни карти, за които да внимавате:

Фишинг имейли и текстове, водещи до измамни уебсайтове

Фишинг имейлите често изглеждат легитимни на повърхността, но тези измамнически съобщения са създадени с престъпна цел. Много фишинг имейли се опитват да ви накарат да щракнете върху бутон или връзка, която ви отвежда до познат изглеждащ измамнически сайт, за да въведете информацията за вашия акаунт. Фишинг текстовите съобщения са подобни и често се опитват да имитират съобщения от вашата финансова институция или дори от близки.

 

Фишинг имейлите и текстовите съобщения може също да ви подканят да щракнете върху връзка или да изтеглите файл, съдържащ шпионски софтуер, който хакерите могат да използват, за да експортират данните за вашата карта и друга информация.

Друга често срещана тактика за фишинг е да предоставите спешна (и напълно фалшива) причина, поради която трябва да се обадите на компания, като компанията на вашата кредитна карта или служба за социално осигуряване. Имейлът или текстът ще посочват измамен телефонен номер и, когато се обадите, ще поискате вашата лична информация и дори данните на вашата карта, за да „потвърдите самоличността си“.

Публични Wi-Fi мрежи

Обществените интернет мрежи, като тези, които намирате в хотели и летища, могат лесно да ви изложат на риск, ако въведете информацията за акаунта си или отворите лични документи.

Уверете се, че използвате виртуална частна мрежа (VPN), ако използвате интернет далеч от дома.

Наблюдаване

Друго нещо, за което трябва да следите, докато сте на обществено място, е кой може да надникне в екрана ви. Сърфирането през рамо включва някой, който гледа екрана на компютъра на някой друг - понякога през рамото си, но понякога отдалеч с помощта на камери или бинокли - и чете лична информация.

Внимавайте къде седите на обществени места, докато работите на компютъра си, и се опитайте да избягвате да посещавате сайтове, където може да се наложи да въведете информация за вашата карта или сметка.

Незащитени уебсайтове

Има милиони уебсайтове за електронна търговия, но не всички от тях са защитени. Някои сайтове, особено тези, хоствани в друга държава, могат да изтеглят информацията ви при пробив в сигурността.

Големи нарушения на данните

Големи институции, включително банки и предприятия за търговия на дребно, могат да бъдат податливи на целенасочени нарушения на данните, които излагат на риск информацията за вашата кредитна карта и други лични данни. Някои от най-големите нарушения на данните за последното десетилетие, включително нарушение на данните на Capital One през 2019 г. и нарушение на сигурността на Equifax през 2017 г., доведоха до кражба на информацията на десетки милиони потребители.

Дори нарушенията на данните, които не са пряко свързани с кредитни карти, могат да ви изложат на риск, като нарушението на данните от National Public Data, компания за проверка на миналото, през август 2024 г. Това нарушение разкри милиони номера на социално осигуряване в мрежата, оставяйки засегнатите в риск от кражба на самоличност.

Вашият боклук

Някои крадци все пак ще се опитат да откраднат данните от кредитната ви карта по старомодния начин – като претърсят боклука ви. Вашият боклук може да бъде съкровищница от номера на кредитни карти и сметки или за да разберете кои компании използвате за вашите спестовни или инвестиционни сметки, така че все пак си струва да унищожите физическите копия на вашата информация, преди да ги изхвърлите.

Скимиране на банкомат

Все още се случва и скимиране на банкоматни карти. Този вид измама възниква, когато банкомати и други платежни терминали са подслушвани с устройства, които събират информация за вашата карта, когато поставите или плъзнете картата си. Има дори данни, които показват, че скимирането на банкомати нараства: скимирането на дебитни карти е нараснало с 96 процента от 2022 г. до 2023 г., според FICO. Въпреки че докладът се фокусира върху дебитните карти, FICO подчерта, че потребителите също трябва да бъдат предпазливи, когато използват кредитни карти.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

 Позиция на България и активна роля на институциите по Доклада „Драги“ поиска бизнесът на експертна дискусия БГ Бизнес

Позиция на България и активна роля на институциите по Доклада „Драги“ поиска бизнесът на експертна дискусия

Green Transition Forum и БФИЕК събраха представители на правителството и бизнеса за експертен разговор по предложенията в Доклада и перспективите пред българската икономика

Бизнес Видео Подкаст