Какво представляват pump-and-dump схемите и как да ги избегнем?

Киберсигурност

Нрастващата популярност на криптовалутите води до появата на множество подобни схеми в индустрията

 

Какво е Pump-and-Dump?

Pump-and-dump е манипулативна схема , която се опитва да повиши цената на акции или ценни книжа чрез фалшиви препоръки. Тази практика е незаконна въз основа на закона за ценните книжа и може да доведе до големи глоби. Нарастващата популярност на криптовалутите доведе до разпространението на схеми за изпомпване и изхвърляне в индустрията.

 

Основите на Pump-and-Dump

По данни на Investopedia схемите за „напомпване и разпродажба“ традиционно се провеждат чрез обаждания. Появата на интернет обаче измести по-голямата част от тази дейност онлайн. Измамниците вече могат да изпращат стотици хиляди имейл съобщения до нищо неподозиращи цели или да публикуват съобщения онлайн, примамващи инвеститорите да купят акции бързо.

Тези съобщения обикновено твърдят, че имат вътрешна информация за предстоящо развитие, което ще доведе до драматичен скок в цената на акцията. След като купувачите се намесят и акциите се повишат значително, извършителите на схемата за изпомпване и изхвърляне продават своите акции. В тези случаи обемът на продажбите на тези акции обикновено е значителен, което води до драстичен спад на цената на акциите. В крайна сметка много инвеститори изпитват огромни загуби.

 

Как да се предпазим?

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) има някои съвети, които да ви помогнат да не станете жертва на схема за изпомпване и изхвърляне. Ето някои неща, които трябва да имате предвид:

Бъдете изключително внимателни към непоискани инвестиционни предложения

Бъдете изключително внимателни, ако получите непоискано съобщение относно „възможност за инвестиция“. Изобилието от начини за виртуална комуникация означава, че такива съмнителни инвестиционни предложения могат да достигнат до вас по много начини – чрез имейл, коментар или публикация на страницата ви в социалните медии, директно съобщение или обаждане или гласова поща на мобилния ви телефон . Игнорирайте подобни съобщения.

 

Внимавайте за очевидни червени флагове

Предполагаемата инвестиция звучи ли твърде добре, за да е истина? Обещава ли огромна „гарантирана“ възвращаемост? Принудени ли сте да купувате точно сега, преди акциите да поскъпнат? Всичко това са често срещани тактики, използвани от рекламиращите акции и безскрупулни промоутъри и трябва да се разглеждат като червени знамена от инвеститорите.

Внимавайте за измами с афинитет

Измамата с афинитет се отнася до инвестиционни измами, които нападат членове на разпознаваеми групи, като религиозни или етнически общности, застаряващи възрастни или професионални групи. Инвестиционно предложение от член на група, с която сте свързани, може да ви накара да повярвате в неговата достоверност.

 

Направете свое собствено проучване

Преди да инвестирате трудно спечелените си пари, направете собствено проучване и надлежна проверка. Сравнително лесно е да получите богата информация онлайн за легитимни компании - от техните бизнес перспективи и управление до техните финансови отчети. Липсата на такава информация често може сама по себе си да е съмнителна.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

 Позиция на България и активна роля на институциите по Доклада „Драги“ поиска бизнесът на експертна дискусия БГ Бизнес

Позиция на България и активна роля на институциите по Доклада „Драги“ поиска бизнесът на експертна дискусия

Green Transition Forum и БФИЕК събраха представители на правителството и бизнеса за експертен разговор по предложенията в Доклада и перспективите пред българската икономика

Бизнес Видео Подкаст