Разкриха измама с фалшиви безплатни карти за градския транспорт

Киберсигурност

Центърът за градска мобилност предупреждава, че условията за пътуване в столицата не са променени

 

Днес Центърът за градска мобилност (ЦГМ)  предупреди пътуващите граждани за разпространена из социалните мрежи измама с абонаментни карти за столичния обществен транспорт. Постът гласи, че Столична община предлага карта за безплатен градски транспорт в рамките на една година.

Тази „безплатна карта“ е част от кампания, организирана от общината, за насърчаване на хората да използват повече градския транспорт, за да се подобри състоянието на околната среда. Постът гласи, че предложението е валидно до 31 август и е поставен линк, който най-вероятно би заплашил сигурността на вашите данни.

За да може новината да е още по-правдоподобна са създадени фалшиви профили, които да коментират поста. Профилите, коментирали, са с необичайни имена, имат по 1 приятел, което буди подозрение.

Коментарите гласят: „Картата пристигна преди няколко дни и вече я тествах, всичко работи“. От кратката дискусия разбираме, че „безплатната карта“ идва за период от 5 дни. Въпреки че постът е качен едва от 13 часа.

 

ЦГМ успя да реагира светкавично и да предупреди пътуващите да внимават за подобни измами в социалните мрежи. Ето какво написаха те в своето изявление, публикувано на сайта: 

"По повод появила се информация във Facebook, че ЦГМ предлага безплатни карти Sofia City Card за една година до края на месеца, не се доверявайте. Това е измама! Не отваряйте линка към информацията и не предоставяйте лични данни!"

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст