1 USD
1.87071 BGN
Петрол
113.62 $/барел
Bitcoin
$20,195.5
Последвайте ни
1 USD
1.87071 BGN
Петрол
113.62 $/барел
Bitcoin
$20,195.5

Ковачева: Задължение да не се прехвърля на колектор без съгласието на получателя

Мнение
 

Предложения за законова регламентация на казуса изпрати омбудсманът до вицепремиера Корнелия Нинова

Забрана задължение да се прехвърля на друг кредитор без изричното съгласие на получателя трябва да е уредена в договора за заем или ползване на услуга в отделна клауза - това поиска в писмо омбудсманът Диана Ковачева до вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Поводът за писмото е инициативата на министъра за обсъждане и изготвяне на законопроект, който да регулира дейността на тези дружества.

Сред другите предложения на Ковачева са:

  • Задължително предоставяне при поискване от страна на длъжниците на коректна и точна информация какво са изплатили и какво остава да дължат;
  • Уведомяване за прехвърлянето от предишния кредитор като се посочи кой е новият кредитор; основание и падеж на вземането; общият размер на дължимата сума; общият размер на платената сума; банковата сметка на кредитора; ограниченията за новия кредитор да начислява такси, неустойки, санкции и лихви, които не са предвидени в договора;
  • Създаване на специален регистър на фирмите за събиране на вземания;
  • Подробно описание на процедурата по несъдебно събиране на задължението с предвидени изрични забрани и ограничения за колекторите;
  • Предвиждане на глоби и санкции при неспазване на законовите разпоредби;

Проф. Ковачева подчертава важността от спешно приемане на законодателни мерки, чрез които да се предостави допълнителна защита на гражданите и контрол при упражняването на дейностите по прехвърляне на вземания и извънсъдебното им събиране.

Тя посочва, че в условията на пандемия проблемите на хората са още по-изострени заради извънредното положение, довело до намалели или дори липса на доходи.

"Възползвам се от случая да обърна внимание на факта, че освен проблемите с колекторските фирми, в своите жалби до мен, гражданите поставят и въпроси за нуждата от законодателни мерки за контрол върху фирмите за бързи кредити и за решаване на проблема с вечния длъжник чрез приемане на закон за несъстоятелността на физическите лица (закон за личния фалит)“, пише още общественият защитник.

Проф. Ковачева акцентира върху факта, че нашата страна остава единствената в Европейския съюз, която не предоставя възможност на длъжниците, които обективно и трайно не могат да погасяват своите задължения, да решат този проблем.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Обсъждат 0% ДДС за хляба

Обсъждат 0% ДДС за хляба

Корнелия Нинова и Съюза на хлебарите са коментирали компенсации за ток и поемане от държавата на разликата в цената на газа

Галерия

Компания за печат на пари: Кризата поддържа високо търсене на банкноти

Coldplay
+7

Галерии