1 USD
1.84913 BGN
Петрол
113.269 $/барел
Bitcoin
$30,115.1
Последвайте ни
1 USD
1.84913 BGN
Петрол
113.269 $/барел
Bitcoin
$30,115.1

ИТ секторът измести търговията по глад за кадри

Технологии
 

Три четвърти от новите работни позиции - само в 6 града у нас

Секторът на информационните технологии вече заема първо място по дял с 22% от общия брой обяви за работа. Това показва ежемесечният анализ на динамиката на пазара на труда у нас на JobTiger за декември. Изследването обхваща водещите сайтове за предлагане и търсене на работа, посочват от HR компанията.

По данните на JobTiger ИТ браншът е най-динамично разрастващият се сектор през 2021 г. От началото до края на годината броят на предложенията нарасна двойно, а като дял той се изкачва от четвърто място с 10-12% дял до първо с 22%.

Снимка: JobTiger

Досегашният водещ сектор „Търговия и продажби“ слиза на второ място с 21% дял в предложенията за нова работа следван от „Производство“ (13%) и „Административни и обслужващи дейности“ (11%).

Общи тенденции

През последния месец на 2021 г. общо обявите за работа във водещите сайтове са намалели с 35%.

Спадът на предложенията през декември е традиционен и основно се дължи на по-големия брой почивни дни за коледните и новогодишни празници, през които огромна част от работодателите не публикуват нови предложения за работа, посочват в писмото си до медиите от HR компанията.

Снимка: JobTiger

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 25% спрямо месец ноември. Техният дял спрямо общия брой обяви е 17,1% като, подобно на предходните месеци, най-многобройни са те в сектора „ИТ“ (69%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (14%) и секторите на аутсорсинг индустрията (13%) и „Търговия и продажби“ (4%).

77% от всички обяви във водещите сайтове са съсредоточени в 6 града

Повече от половината предложения в страната (51%) са съсредоточени в столицата.

Дял на обявите по градове спрямо общия брой:

  • Пловдив - 9%
  • Варна - 8%
  • Бургас - 3%
  • Русе - 3%
  • Стара Загора - 2%

Заедно обявите в тези градове съставляват 77% от предложенията в страната.

Къде изискват зелен сертификат

Едва 150 (или 0,4% от общия брой) са предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване).

Предложения, в които присъства това изискване, продължават да бъдат предимно в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Обслужващи дейности“ и „Търговия и продажби“, се посочва още в анализа.

Макар и да варират, като дял от всички обяви през последното тримесечие на годината техният брой се запазва почни непроменен.

Очакванията за 2022 г.

В анализа се посочва, че от януари броят на предложенията за работа се очаква да възстанови бързо и да се наблюдава здравословен ръст на пазара на труда през следващите месеци.

Това се потвърждава и от наблюдението, че само през първата седмица на текущия месец броя на обявите е нараснал с 19%.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии