1 USD
1.83612 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,400.9

Загуби за милиони, ако превозвачите блокират границата с Гърция

БГ Бизнес

Те планират да стачкуват на браздата между 29 април и 8 май

Милиони левове загуби за туризма, ако превозвачите блокират границата с Гърция по време на великденските празници. Това показват данните на Института за анализи и оценки в туризма.

Плановете на превозвачите са да затворят браздата с южната ни съседка от 29 април до 8 май. Те няма да пропускат никакви превозни средства. Все пак обмислят периодично да осигуряват преминаване за по няколко часа.

Снимка: btvnovinite.bg

Заканите за блокада разколебават българите да пътуват към Гърция. От 110 хил. души, които се очакваше да заминат за празниците, близо 20 хил. ще се откажат, сочат прогнозите. Това ще са предимно тези, които не пътуват организирано.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се загубите за туризма да са значителни. Страната ни да бъде посетена от 80 хил. гърци за празниците, които ще похарчат между 42 и 47 млн. лв. у нас. Ако  има блокада – това може и да не се случи.

Снимка: btvnovinite.bg

Госпожа Ангелова е била в Гърция повече от пет пъти и обмисля да пътува до южната ни съседка с туристическа агенция. Казва че не би се отказала въпреки заплахите за блокада на границата.

„До сега не ми се е случвало и някак си не мога да си го представя, че няма да ни пуснат, че няма да можем да отидем по нормалния път и че ще се наложи да обикаляме”, коментира тя.

От Асоциацията на българските туроператори обявиха, че при блокада от превозвачите, няма да отменят пътуванията, а ще търсят алтернативни маршрути през Македония и Турция. Удължаването на маршрута няма да струва допълнително пари на туристите. Тези, които нямат застраховка за отказ от пътуване и решат да не заминат обаче, ще загубят.

„В зависимост от конкретните условия на офертата ще загубите част от внесената сума или пълния размер на сумата”, заяви Байко Байков, председател на АББТА.

Според експертите част от нашите хотелиери ще претърпят значителни загуби, ако гърците се откажат от пътуванията към България.

„Най-ощетени ще бъдат южните райони. Гърците идват в Сандански, Банско, Благоевград и Смолян, Ивайлов град и Златоград...”, разказва Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

Тъй като гърците пътуват и във вътрешността на страната загуби ще има и в други райони.

Туристическият бранш се надява превозвачите да преосмислят решението си за блокиране на границата, а ако не го направят очакват институциите у нас да се намесят.

Очаква се блокадата да бъде въведена на 29 април, от 10 ч. сутринта. Тя ще продължи до 8 май и ще засегне за всякакви видове превозни средства на всички пунктове.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии