1 USD
1.83543 BGN
Петрол
114.459 $/барел
Bitcoin
$29,752.1
Последвайте ни
1 USD
1.83543 BGN
Петрол
114.459 $/барел
Bitcoin
$29,752.1

България е на челните места по брой млади хора, които не учат и не работят

БГ Бизнес
 

Средната заплата ще надхвърли 1000 лв. в края на годината

България остава на едно от челните места в Европа по брой на млади хора, които нито учат, нито работят. Всеки пети младеж на възраст 20-24 попада в тази група.

Процентът е по-висок единствено в Гърция и Италия. На другия полюс с минимална младежка безработица са Германия, Швеция и Дания.

На този фон доходите в България остават в пъти по-ниски отколкото в Западна Европа, но растат с по-бърз темп. Така в последните години средната работна заплата нараства с близо 8%. Ако тенденцията се запази, до края на годината средната заплата ще мине 1000 лева, прогнозират работодатели.

Снимка: bTV

Но разминаването между търсене и предлагане на пазара на труда се задълбочава. Фирми се оплакват, че въпреки доброто заплащане, което предлагат, кандидати за работа няма.

Трудови посредници предупреждават, че ако не се вземат спешни мерки образованието да отговори на нуждите на бизнеса, след десет години ситуацията ще е критична – заради  застаряващото население работещите ще намалеят с повече от 1/3.

Снимка: bTV

Най-сериозен глад за кадри има в производството. Агенции за подбор на персонал отчитат сериозен недостиг на оператори на машини, шивачки и други. Все по-трудно се намират и специалисти за т.нар. изнесени услуги – финансисти и други специалисти с чужди езици.

Фирмите, които работят за износ, също се разрастват и имат нужда от допълнителни служители, но не намират работниците, от които имат нужда.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии