1 USD
1.81549 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,006.9

Геотермална енергия и батерии - бъдещето на енергетиката ни

Строим заводи за акумулаторни батерии в Маришкия басейн

Геотермалната енергия, съхранение на ток в акумулаторни батерии и изграждане на завод за изгаряне на боклук в Маришкия басейн са водещите проекти, които България защитава пред ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост.

Това стана ясно от отговорите на премиера Кирил Петков и на финансовия министър Асен Василев на въпроси от депутати в Народното събрание.

Неизползвано богатство

Геотермалната енергия е българско богатство, което не сме използвали въобще, каза Кирил Петков в отговор на въпрос от социалиста Драгомир Стойнев.

„Имаме минерални извори навсякъде из България. Представете си, ако можем да генерираме чисто българска енергия – базова мощност. В Турция за последните години са изградили 1,6 гигавата“, посочи той.

Стойнев призова за повече яснота за ядреното бъдеще на България. По думите му АЕЦ „Козлодуй“ може да си финансира нов реактор без намеса от държавата, но са нужни и други мощности – особено с оглед очертаващите се промени в транспорта.

Петков подчерта, че ще се направят нужните анализи по темата, като беше категоричен, че това, че имаме АЕЦ, е предимство и може да бъде и експортна дейност.

От своя страна Асен Василев заяви, че в близките 4 години могат да бъдат изградени 400 мегават геотермални мощности.

"От гледна точна на България да повишаваме зависимостта си от газ означава някой друг да пуска и спира тока в България. Не може да заменим независим български източник с вносен източник и от тази гледна точка изграждането на паро-газова централа за абсолютно нецелесъобразно. ЕК приеха това и ни попитаха какви базови мощности могат да бъдат изградени, щом няма да бъдат такива на природен газ", обясни Василев.

Изгаряне на отпадъци в Маришкия басейн

"Това, което достигнахме, са комбинация от утилизация на отпадъци вместо да горим боклук в центъра на София. Това може да се случи в Маришкия басейн", поясни Асен Василев.

"Освен това залагаме проекти за съхранение не електроенергия в акумулатрони батерии с капацитет от 12 гигаватчаса. Този капацитет е два пъти по-голям от този на ПАВЕЦ "Чаира", каза още Василев.

Тези батерии ще бъдат разположени близо до консуматорите на електроенергия.

Изграждане на заводи за батерии

Освен това самите батерии очаквам да се произвеждат в България.

Финансиране ще се получи по фонда за справедлив преход, а фабриките за батерии ще се разположат отново в Маришкия басейн в следващите четири години, така че да не се губят високо квалифицирани работни места.

Тази комбинация от генериращи мощности ще спомогне да намалим зависимостта на въглища и да постигнем заложените цели. Всичко това, без да се налага ударно затваряне на мините в комплекса, обясни още Асен Василев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии