Защо такситата са жълти в толкова много страни?

Блясък

Много други градове и държави следват законодателството на Ню Йорк и затова такситата на толкова много държави са боядисани в жълто

Такситата са жълти в повечето страни, защото това е най-лесният цвят за забелязване от разстояние. Но ето как започва всичко.

Жълтите таксита се появяват както в европейските, така и в американските градове от края на XIX век. не е сигурно защо жълтото е избрано от толкова много компании, но очевидната причина е да направят своите превозни средства да се открояват.

Тук е важно да се каже, че по това време не е действал регламент, който да изисква кабините да бъдат боядисани в определен цвят.

Снимка: iStock

През 1915 г. продавачът на автомобили Джон Херц имал излишък от коли, така че решил да започне таксиметров бизнес. За да се отличи, Херц поръча проучване в местен университет, за да установи кой цвят ще се откроява най-силно от разстояние. Цветът, който печели е жълт. Затова той решава да боядиса всичките си таксиметрови автомобили в жълто и създава Chicago Yellow Cab Company на Hertz.

Всъщност, когато Джон Херц създава известната корпорация Hertz през 1953 г., той отново използва жълто върху новото си лого.

Тъй като много компании вече са боядисали такситата си в жълто, както и фактът, че изследванията подкрепят убеждението, че това наистина е най-видимият цвят, довежда до решение от 1967 г., че всички „легални “ таксита в Ню Йорк трябва да бъдат боядисани в цвета Dupont M6284 или негов еквивалент.

Много други градове и държави следват законодателството на Ню Йорк и затова такситата на толкова много държави са боядисани в жълто.

Снимка: iStock

* Разпространена легенда гласи, че Албърт Рокуел, основател на Yellow Taxicab Co в Ню Йорк (основ. 1912 г.). избра такситата му да бъдат боядисани в жълто, тъй като съпругата му Нети предпочита този цвят.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст