1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Том Брейди и Жизел Бюндхен са загубили милиони във FTX

 

В своя пик частният FTX беше оценен на около 32 млрд. долара

По-малко от година след като Том Брейди и Жизел Бюндхен се появиха в поредица от реклами на "Супербол" за FTX, бившата двойка се очертава като едни от най-големите притежатели на акции във вече фалиралото предприятие, казва CNN.

Снимка: Getty Images

Брейди притежава 1,1 млн. обикновени акции на FTX, докато Бюндхен притежава 686 000 акции, според подадените документи за несъстоятелност.

В своя пик частният FTX беше оценен на около 32 млрд. долара.

Каквото и да са платили Брейди и Бюндхен за дяловете си, те, заедно със стотици други инвеститори, почти сигурно ще изтрият цялата си инвестиции и печалба от компанията. (Съдебните документи не разкриват какво са платили инвеститорите за своите акции или подробности, когато са били придобити.)

Когато компаниите фалират, акционерите обикновено са последните на опашката за възстановяване на средства. Законите за обявяване на несъстоятелност в САЩ предвиждат кредиторите - в случая на FTX, клиентите, които са депозирали пари в платформата, да бъдат обезщетени първо.

Снимка: Getty Images

Скоро след колапса на FTX, клиент подаде предложение за колективен иск срещу основателя на FTX Сам Банкман-Фрайд, заедно с Брейди, Бюндхен и няколко други поддръжници на знаменитости. Делото, заведено от адвокатите в тежка категория Адам Московиц и Дейвид Бойс, твърди, че FTX е „мащабна схема на Понци“ и че лидерите зад нея са „гении във връзките с обществеността и маркетинга“.

Банкман-Фрайд пледира за невинност по осем федерални обвинения за електронни измами, конспирация и злоупотреби с финансирането на кампанията. Федералните прокурори обвиняват 30-годишния предприемач, някога знаменитост в крипто средите, в кражба на клиентски средства от FTX, за да покрие огромни загуби в своя хедж фонд. Другото твърдение на обвинеието са, че той е използвал средствата, за да гарантира охолен начин на живот за себе си и служителите си.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии