Магнатът, който не се появява в списъците на богатите

Блясък

Почина Ратан Тата, индийски магнат, който превърна бизнеса си в империя за милиарди

 

Ратан Тата, бившият председател на индийския конгломерат Tata Group, почина на 86-годишна възраст, според изявление на фирмата, съобщава CNN. Той е един от най-влиятелните индустриалци в света, но никога не се е появявал в нито един списък на милиардерите, въпреки че Tata Group е свидетел на диверсификация от сол към стомана през софтуер до автомобили и авиация под негово ръководство. Той притежава богатство, което се изчислява на стойност от 291 милиарда долара, според Forbes. Тата контролира над 30 компании, работещи в над 100 страни на шест континента, и въпреки това живее непретенциозен живот.

Индустриалистът се издигна до глобална известност със серия от високопоставени международни сделки. През 2008 г. той прослави покупката на Tata Motors на британските автомобилни марки Jaguar и Land Rover от Ford.

„С дълбоко чувство на загуба се сбогуваме с г-н Ратан Навал Тата, един наистина необичаен лидер, чийто неизмерим принос оформи не само Tata Group, но и самата тъкан на нашата нация“, се казва в изявлението, публикувано в сряда.

 

Кой е Тата?

Роден през 1937 г. в семейство на парси, етно-религиозна група от персийски произход в Индия, които следват зороастрийската религия, Тата завършва университета Корнел, където учи архитектура и строително инженерство. Той се завръща в Индия през 1962 г. и се присъединява към семейната фирма, която е основана от Джамсетджи Тата, прадядото на Ратан Тата, през 1868 г. От тези скромни начала Тата е отговорен за първия стоманодобивен завод в Индия, първия луксозен хотел и първата местна авиокомпания .

„Мисля, че единственото нещо, което семейството направи, е, че създаде много индустрии в ранните дни, преди независимостта, които бяха национални индустрии“, каза Тата пред Сара Сиднър от CNN в рядко интервю през 2011 г. 

 

Бизнесът

Тата пое поста председател през 1991 г., същата година, когато Индия отприщи големи икономически реформи, включително обезценяване на рупията, за да отвори икономиката си към света. И докато Индия гледаше все повече навън, Тата правеше също. През 2000 г. групата придоби британската фирма Tetley, собственик на една от най-големите световни марки чай, за 432 милиона долара. Седем години по-късно Tata Steel надделя в битка за 12,1 милиарда долара за контрол над Corus, британска стоманодобивна компания.

Тата  се пенсионира като председател на групата през 2012 г.  и беше почетен председател на холдинговата компания Tata Sons преди смъртта си. Откакто се оттегли от ежедневните задължения, бизнесменът се хвърли да подобри положението на многото бездомни животни в Индия.

Кой ще наследи магната? 

Председателите на Tata Group са завещали активите си на Tata Trusts, които държат две трети дял в Tata Sons. Приблизително 60% от дивидентите от Tata Sons се разпределят за благотворителни инициативи.

Под ръководството на Ратан Тата, Tata Trusts разработи и разшири 10 заведения за лечение на рак в Асам, Джаркханд, Андхра Прадеш. Съоръженията правят лечението на световно ниво достъпно за бедните хора.Тъй като Ратан Тата няма деца, спекулациите са широко разпространени относно това кой ще поеме кормилото на империята Tata за 33,7 трилиона рупии след неговата смърт. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст