Представете си, че Никола Тесла ви изпрати CV: Бихте ли го наели?

Блясък

Ще го наемете ли и на каква позиция?

В епоха, в която наемането на нови хора е обусловено от редица фактори, един от основните са години опит и престижно образование, възниква въпросът дали днешните ръководители биха наели величия от миналото, направили много за човечеството, но не и за тяхното CV.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Именно това се запита хърватският режисьор Хрвойе Мерки в профила си в социалната мрежа LinkedIn.

„Представете си, че сега сме 1880 година!“ „Никола Тесла идва във вашата компания, подава автобиографията си, вие го каните на интервю и разбирате, че е завършил гимназия, напуснал е колеж и има много малко трудов стаж“, казва той в публикацията си и след това пита:

„Ще го наемете ли и на каква позиция?"

Заедно със статуса си той дава и пример как ще изглежда биографията на Никола Тесла.

Съобщението предизвика множество реакции в тази мрежа. Над 4000 души харесаха публикацията, а 360 коментираха и дадоха своето мнение.

„Тесла е добър само в изобретенията, не и в бизнеса. Той не е добър във финансите и не беше добър в бизнеса и ако нямаше късмета да намери някой, готов да инвестира в него, той нямаше да стигне до изобретенията си.“

Един потребител на LinkedIn призова хората да помислят колко далеч е стигнала тази област след Никола Тесла.

Друг потребител предупреди, че едно нещо постоянно се пренебрегва.

„Той просто си намери добър спонсор и без добър спонсор вероятно щеше да свърши като хиляди мигранти от района на бивша Югославия", казва друг.

Докато някои посочват, че е жалко, че работодателите днес наемат само ако кандидатът има диплома, а не ако имат знания, други посочват факта, че Белградският университет е основан едва през 1905 г. и че още през 1880 г. Училищната диплома означава повече от това да имаш диплома от Харвард днес.

Какво мислите за това и бихте ли наели Никола Тесла да дойде днес на интервю за работа във вашата компания с подобна автобиография?

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст