1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

На по-ниска цена: Лабораторно отгледаните диаманти завземат все по-голяма част от пазара

На по-ниска цена: Лабораторно отгледаните диаманти завземат все по-голяма част от пазара

Световният пазар на диамантени бижута се оценява на 89 млрд. долара

 

Идентични по химичен състав, структура и свойства с естествените, отгледаните в лаборатория камъни завземат все по-голяма част от световния пазар на диамантени бижута, оценяван на 89 млрд. долара. 

Продажбите на лабораторно направените диаманти според първоначални данни ще отбележат растеж до над 12 млрд. долара през 2023 г. спрямо 1 млрд. долара само преди седем години. А в отговор на нарастващото търсене се очаква обемът на пазара да се удвои от 9 млн. карата през 2022 г. до над 19 млн. карата през 2030 година, съобщава БТА.

Машинното производство на диаманти е разработено в началото на 50-те години на миналия век, но едва преди по-малко от десетилетие настъпва технологичният пробив, необходим, за да се създаде търговски жизнеспособен процес. 

Малко "диамантено ядро" - обикновено миниатюрен диамант, се поставя в контейнер с въглерод (това е химичният елемент, от който са съставени и естествените диаманти, бел. ред) и под действие на висока температура и налягане, имитиращи естествените процеси, за 6 до 10 седмици "нараства" до желаната големина. Без специално оборудване резултатът е неразличим от естествените камъни, сформирали се в земните недра в продължение на милиарди години, но идващ на доста по-приемлива стойност. 

Цената на синтетичен диамант може да е с 60 до 85 процента по-ниска, отколкото на скъпоценен камък със същата големина и качество, добит в мина - за камък от един карат, според качеството, това означава около 1200 долара спрямо близо 4200 долара за естествен камък. 

Световният пазарен дял, изчислен по стойност, на лабораторно отгледаните скъпоценни камъни е нараснал от 3,5 процента през 2018 г. до 18,5 процента през 2023 г. и вероятно ще надхвърли 20 процента през текущата година, разказва пред Франс прес нюйоркският анализатор на сектора Пол Зимниски. 

През февруари 2023 г. 17 процента от диамантените годежни пръстени, продадени в САЩ, най-големият потребител на естествени камъни в света, са били инкрустирани с добити в лаборатория скъпоценни камъни. Дял, който вече достига 36 процента, според анализатора на индустрията Едан Голан. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии