1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Швейцария забранява вноса на руски диаманти

Свят

Страната се присъединява към последните санкции на ЕС

Швейцария ще забрани вноса на руски диаманти в съответствие с последния кръг от санкции на Европейския съюз, целящи да накажат Москва за нахлуването й в Украйна, съобщи правителството, цитирано от Reuters. 

Берн се съгласи да приеме 12-ия кръг санкции, въведени от ЕС през декември, като мерките ще влязат в сила от 1 февруари, както и при всички предишни кръгове от началото на войната преди почти две години.

Сред тези мерки е поетапна забрана за закупуване и внос на руски диаманти.

"По този начин Швейцария се присъединява към мерките, договорени на срещата на върха на Г-7 на 6 декември 2023 г., за да лиши Русия от този важен източник на приходи", се казва в изявление на правителството.
Въвеждат се забрани за внос и на други стоки, които генерират приходи за Русия, включително чугун и втечнен нефтен газ. 

Швейцария заяви, че разширява списъка на забранения износ, който би могъл да се използва за укрепване на военния и технологичния сектор на Русия. Добавен е и износът на литиеви батерии, двигатели за безпилотни летателни апарати, както и на металорежещи машини и части за тях. 

Във финансовия сектор на руските граждани и физическите лица, живеещи в Русия, ще бъде забранено да контролират дружества в Швейцария, които предоставят услуги, свързани с криптоактиви.
Швейцария също така наложи санкции на още 147 лица и дружества, с което общият брой на санкциите достигна 1422 лица и 291 организации.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии