Музика и милиарди: Кой е най-богатият рапър?

Освен успехите му в музиката той умелото управлява множество бизнеси

 

На първи октомври отбелязваме Световния ден на музиката. В този ден отдаваме заслужено признание на музикантите таланти, които променят света около нас. Една от най-ярките фигури в музикалната индустрия днес, която освен творчески успех бележи и финансови върхове, е най-богатият музикант за 2024 година. Ето кой е той:

 

Кой е най-богатият музикант през 2024 година?

Снимка: Getty Images

През 2024 година, на върха на музикалната индустрия и богатството стои Jay-Z - рапър, продуцент и бизнес магнат, който за пореден път затвърждава статуса си на един от най-влиятелните хора в музикалния свят. Неговото богатство, оценявано на над 2,5 милиарда долара, не е само плод на успехите му на музикалната сцена, но и на умелото му управление на множество бизнеси извън музиката.

 

Освен албуми, които доминират класациите, музикантът успешно се развива и в други сектори. Той е известен със своите инвестиции в технологични стартъпи, модната индустрия, както и със собствената си марка алкохол – Armand de Brignac, която го утвърди като влиятелен играч на пазара на луксозни стоки.

Как Jay-Z постигна такъв успех?

Още в ранните години на своята кариера Jay-Z показа умение не само да пише хитове, но и да управлява собствения си бизнес. През 1994 г. основава Roc-A-Fella Records, звукозаписен лейбъл, чрез който издава своя дебютен албум Reasonable Doubt. През годините той не само гради музикалната си кариера, но и развива влиянието си като предприемач.

През 2007 г. Rocawear (марка за дрехи, съоснована от Jay-Z) е закупена от Iconix Brand Group за над 204 милиона долара в брой, според The ​​New York Times. По това време Rocawear носи над 700 милиона долара годишни продажби.

 

През 2015 г. той придоби музикалната стрийминг платформа Tidal, която събра милиони потребители и направи огромни сделки с артисти от целия свят. Jay-Z също така е известен с инвестициите си в недвижими имоти и изкуство, което добавя значителна стойност към неговото богатство. Колекцията му от произведения на изкуството се оценява на около 70 милиона долара към 2019 г. и включва произведение на Жан-Михаел Баския, което той купи за около 4,5 милиона долара през 2013 г

Собствеността му на Armand de Brignac, луксозна марка за френско шампанско, и инвестициите в D'USSÉ, марка коняк, му донесоха значителни приходи. През последните години Jay-Z сключва стратегически партньорства с големи корпорации като Puma и LVMH, които допълнително разширяват неговата империя.

Светът на музикалния бизнес

Jay-Z е първият чернокож мъж изпълнител, който има 10 мултиплатинени албума, сертификат, който се дава на албуми, продадени в повече от 2 милиона копия всеки. Рапърът има издадени 13 солови студийни албума и общо продадени около 33,5 милиона копия.

Той е най-номинираният изпълнител в историята на Грами – титла, която споделя със съпругата си Бионсе. Двамата имат по 88 номинации за Грами. През 2019г. той става първият рапър милиардер.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст